Nova sezona “Crnog ogledala”: Fokus na promjenama koje je donijela tehnologija

Agencije
Nova sezona “Crnog ogledala”: Fokus na promjenama koje je donijela tehnologija

Peta sezona popularne “Netfliksove” naučnofantastične serije “Crno ogledalo” u cijelosti je objavljena na ovoj platformi i već je izazvala brojne reakcije i kritike publike.

Za razliku od najava prethodnih sezona uz “Budućnost je svijetla” ova sezona donosi nešto drugačiji pristup samoj tematici života u stvarnosti tehnologije, njenog uticaja i svih njenih pozitivnih i negativnih strana.

- Budućnost će biti svjetlija nego ikada - navedeno je ranije u najavi sezone.

Sezona se sastoji od samo tri epizode, sa ukupnim trajanjem od 198 minuta.

Za razliku od prethodnih, ova ima nešto drugačiji pristup tehnološkim uticajima nego što je imala ranije.

Tri epizode koje čine ovu sezonu su: “Striking Vipers”, “Smithereens” i “Rachel, Jack i Ashledž Too”.

Pozitivne reakcije dobila je prva epizoda “Striking Vipers”. Prati priču o dva stara prijatelja (Entoni Maki i Džahuja Abdul Matin) koji se ponovno povezuju i vežu putem nove VR video-igre, samo da bi otkrili opasne osjećaje i zavisnosti skrivene ispod površine. “Smithereens” prati očajnog vozača u vožnji (Endrju Skot), koji uzrokuje krizu kad otme menadžera upravljanja društvenim mrežama (Demson Ajdris). Ova epizoda je dobila nešto slabije ocjene u odnosu na preostale dvije, jer kako smatra “The Independent”, ne ispunjava očekivanja i premisa radnje nije zadovoljavajuća, niti usklađena sa vremenom trajanja epizode. Treća epizoda “Rachel, Jack i Ashledž Too” prati pop senzaciju Ešli (Majli Sajrus) i jednog od njenih najvećih obožavalaca (Anžuri Rajts) dok se bore protiv svojih vrlo različitih, ali jezivo paralelnih života. Što se ove epizode tiče, zaista pozitivne kritike je dobila Majli Sajrus, za koju mnogi smatraju da joj gluma bolje leži.

Cjelokupni ton i priča svake epizode odlaze i razvijaju se u drugačijim pravcima. Moglo bi se reći da je najpozitivnije reakcije izazvalo to da se sezona više osvrnula na međuljudske odnose i odmakla se od apokaliptičnog horor svijeta u kojem vlada tehnologija.

Likovi i odnosi ovdje zauzimaju centralno mjesto, a ideje kroz koje se provlači naučna fantastika postale su sekundarne.

- Serija je evoluirala, dok se istovremeno pojednostavila. Umjesto da se istražuje koliko je opasno naše oslanjanje na tehnologiju, ove tri epizode pokazuju kako je tehnologija promijenila naš svijet i nabolje i nagore - navedeno je u jednoj kritici ove sezone.

Radnja jeste usporenija, ali takav način pristupa i odgovara, jer se fokusira, na malo drugačiji način, na virtuelnu realnost, na društvene medije i mreže, te na vrste uticaja (prati kulturu uticaja i načine reagovanja likova).

Serija “Crno ogledalo” premijerno je emitovana 2011. godine, a njen kreator je Čarli Bruker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana