Na “Egzitu” nije bilo zaraženih virusom korona

Srna
Na “Egzitu” nije bilo zaraženih virusom korona

NOVI SAD - Studija, koja je urađena tokom istraživanja u Novom Sadu u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Muzičkog festivala “Egzit” od 8. do 11. jula, pokazala su da nijedan od učesnika studije nije bio zaražen virusom korona.

“Ni deset dana posle početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu”, zaključak je istraživanja koje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje “Projekt Lab”.

Rezultati tog istraživanja objavljeni su danas na portalu Egzita pod naslovom “Istraživanje koje će ubrzati povratak svetske muzičke industrije: Naučna studija sa Egzita pokazala, da uz ograničenja ulaska, festivali nisu mesta masovnog širenja virusa!”

Cilj istraživanja bio da se procjeni uticaj održavanja Festivala “Egzit” na širenje virusa, ali i stepen efikasnosti bezbjednosnog protokola “Sejf ivents Serbia” /Safe Events Serbia/, koji je rigorozno primijenjen na nedavno održano festivalu.

Šefa istraživačkog tima, epidemiolog Marija Milić rekla je da preliminarni rezultati istraživanja ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima studije, a detaljnije rezultate očekuju uskoro.

Direktor “Egzit” festivala Dušan Kovačević rekao je da istraživanje s ovog festivala dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno bezbjedno.

U saopštenju “Egzita” navedeno je da je u Evropi do sada sprovedeno niz istraživanja na manjim događajima i sva su pokazala da, uz ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje opasnog virusa.

Istraživanje na Egzitu je prvo koje je urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.

Na “Egzitu” je izvršeno više od 16.000 provjera posjetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom, a za one koji ga nisu posjedovali, organizovano je besplatno testiranje.

Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05 odsto testiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana