Milan Mijač Mile, bubnjar, i Jakov Maleš Kikos, basista, članovi benda M. O. R. T., za “Glas Srpske”: Važno iskoristiti sve svoje prilike

Milanka Mitrić
Milan Mijač Mile, bubnjar, i Jakov Maleš Kikos, basista, članovi benda M. O. R. T., za “Glas Srpske”: Važno iskoristiti sve svoje prilike

U današnje vrijeme je svako kritičar, malo je isprofilisanih kritičara koji rade dugi niz godina. Muzika je dostupnija i više je ima nego ikada, zato je teško odabrati ono što valja.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Jakov Maleš, poznatiji kao Kikos, basista benda M.O.R.T. koji će nastupiti na ovogodišnjem “Nektar OK festu” na Tjentištu. Pored njega, za “Glas” je govorio i bubnjar benda Milan Mijač Mile.

“Nektar OK fest” će ove godine biti održan od 12. do 14. jula.

GLAS: Gdje je nestalo pravo kritičko mišljenje i kako se to odražava na muziku?

MIJAČ: Nestankom kritičara.

GLAS: Postoji li danas dovoljno slobode iskaza da se prikažu problemi koji nas okružuju?

MIJAČ: Naravno, muzika priča o tome već decenijama. Pitanje je: Sluša li nas iko? Slobodan si koliko želiš i dopuštaš sebi da budeš slobodan.

MALEŠ: Treba da iskoristimo svoje prilike. Puno se muzičara suzdržava da bi dobili medijski prostor ili da dobiju pozive na festivale organizovane ili generalno sponzorisane od strane lokalne vlasti.

GLAS: Šta vidite kao glavni problem što se muzike tiče? Da li je došlo do zasićenja, prezasićenja žanrovima?

MIJAČ: Ne, ne i ne. Muzike ima taman toliko da ne stignemo svi poslušati sve. Sa muzikom nema problema, dobro je ona. Prostora za slušanje/sviranje je sve manje i manje, ali nadamo se boljem. Manje kukanja - više rada!

GLAS: Pripremate li nešto novo?

MALEŠ: Novo je upravo izašlo, prvi engleski singl, a uskoro slijedi i čitav album “Standing Runningman”. Za jesen pripremamo promotivnu turneju po regiji, a nadamo se i po Evropi. Za ispitivanje tržišta ćemo već u petom mjesecu otići do Britanije i Irske.

GLAS: Kako provodite slobodno vrijeme ili vrijeme koje nije posvećeno muzici?

MIJAČ: Kad ne sviram, slušam.

MALEŠ: Planinarimo, vraćamo se prirodi, tako se najbolje skuplja energija.

GLAS: Kako gledate na trenutnu muzičku scenu regiona? Mislite li da mlađi izvođači imaju priliku i dovoljno prostora da se pokažu i dokažu?

MIJAČ: Priliku imaju, samo treba da se više nego ikad potrude da je nađu. Strpljenje je nekako ispalo iz igre, svima se žuri da dođu do cilja i tako biraju kraće puteve, što vodi do raznovrsnih kompromisa negativnog tona. Prostora je sve manje po manjim mjestima i gradovima. Stariji ne žele da pokažu mlađima kako se organizuje i radi na takvim prostorima (domovi, klubovi). Mladima to nije ni napeto raditi bez ruke vodilje koja neće samo kritikovati.

GLAS: Imate li neko mjesto gdje nastupate, koje vam je posebno drago (ili draže od ostalih)?

MIJAČ: Svugdje je kući, a lijepo je najljepše.

MALEŠ: Banjaluka, Nikšić prvi padaju na pamet, i kod kuće u Sinju, naravno.

“OK FEST”

 

GLAS: Kakvu atmosferu očekujete na “OK festu” i na mjestu kao što je Tjentište? Šta mislite o festivalima kao što je “OK fest”?

MIJAČ: O festivalu smo čuli svašta dobro, tako da dolazimo spremni. Radujem se što ću dobro obići Tjentište. Atmosferu ne treba komentarisati puno, ako gledamo lajn-ap samo - biće veselo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana