Iza kompozitora i muzičara Rajka Dujmića ostali hitovi koje vrijeme ne briše: Tvorac vječnih pjesama ljubavi i nostalgije

G.S.
Iza kompozitora i muzičara Rajka Dujmića ostali hitovi koje vrijeme ne briše: Tvorac vječnih pjesama ljubavi i nostalgije

U svojoj karijeri kompozitor i osnivač sastava “Novi fosili” Rajko Dujmić napisao je muziku za više od 1.800 pjesama, a mnoge su ostale popularne, slušane i zapamćene od strane različitih generacija.

Legendarni muzičar i kompozitor Rajko Dujmić nedavno je preminuo u 66. godini života od posljedica saobraćajne nesreće na području Ravne Gore, a iza sebe je ostavio muziku koja će živjeti i dalje i bogat opus po kojem će ostati upamćen.

Rođen je u Zagrebu te je odmalena gajio ljubav prema muzici. Završio je srednju muzičku školu smjer violina te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Ozbiljnije se počeo baviti muzikom svirajući klavijature u rok sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”, a većinu svoje karijere proveo je u “Novim fosilima” u kojima je napisao neke od vječnih hitova eks-Ju muzike. Među najpoznatijim hitovima su pjesme “Plava košulja”, “Sanjaj me”, “ Ja sam za ples”, “Šuti moj dječače plavi”, “Rock me” i “Za dobra stara vremena”.

“Plava košulja”

Jednu od najpoznatijih pjesama “Novih fosila” potpisuje upravo Dujmić, a nalazi se na albumu “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine. Još i dan-danas može da se čuje na nekom veselju, gdje mnogi poneseni nostalgijom, možda ponovo puste koju suzu za izgubljenim ljubavima.

“Sanjaj me”

“Sanjaj me” je prva pjesma koju je Dujmić napisao za “Nove fosile” i s kojom je počela priča ovog sastava. “Novi fosili” osnovani su 1969. godine.

“Ja sam za ples”

Dujmić je značajan uspjeh postigao i na takmičenjima za pjesmu “Evrovizije”, gdje se kao autor pojavljivao tri godine zaredom. S pjesmom “Ja sam za ples” “Novi fosili” su 1987. u Briselu osvojili četvrto mjesto, dok je njegova pjesma “Mangup” donijela “Srebrnim krilima” šesto mjesto na “Evroviziji” 1988. godine u Dablinu.

“Rock me”

Legendarnu numeru  “Rock me”“ grupe “Riva” takođe potpisuje Dujmić, a ovom pjesmom  bivša država Jugoslavija je 1989. godine pobijedila na “Evroviziji” i tako dovela ovo takmičenje u Zagreb.

“Za dobra stara vremena”

Pjesma “Za dobra stara vremena” objavljena je 1986. godine, pripada istoimenom albumu “Novih fosila” i jedna je od najljepših ljubavnih pjesama eks-Ju nastalih u tom periodu.

“Šuti moj dječače plavi”

“Nek tvoja kosa plava na jastuku uspomena spava” pjevaju svi koji su ikada bili zaljubljeni u dječaka plave kose. “Pjesma “Šuti moj dječače plavi” pripada albumu “Nedovršene priče” iz 1980. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana