Heroina “generacije Z” ponovo hara top-listama

Branislav Predojević
Heroina “generacije Z” ponovo hara top-listama

LONDON - Novi album talentovane muzičarke Bili Ajliš, pod nazivom “Happier Than Ever”, tokom pet prethodnih dana nadmašio je prodajom zajedno svih ostalih devet albuma u top 10 u Velikoj Britaniji.

Drugi studijski rad u karijeri jedne od najpopularnijih i najuticajnijih pop umjetnica modernog doba ujedno je i najpreuzimaniji album sa striming servisa proteklih dana sa 1,1 miliona strimova u dnevnom prosjeku, a slična situacija je u SAD i ostatku svijeta. Novi studijski projekat mlade muzičarke objavljen je prošlog 30. jula, kao nastavak njenog spektakularnog bestseler debija “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” iz 2019. godine, ovjenačnog “Gremi” nagradama i hvalospijevima kritike.

Britanska kompanija “Official Charts Company” potvrdila je da je “Happier Than Ever” daleko ispred ostalih konkurenata u pogledu trke za ovosedmični britanski album broj jedan, sa rekordnim ciframa u svim parametrima prodaje i striminga.

Njen novi album do sada je prodat u više fizičkih jedinica (vinili, kasete i CD) od ostalih deset najboljih britanskih najboljih izvođača zajedno i nema sumnje da će krajem sedmice pjevačici donijeti drugi uzastopni debi na poziciji broj jedan.

Ostvarenje koje je Bili Ajliš napisala i producirala u saradnji s bratom Fineasom sadrži ukupno 16 pjesama, među kojima su i ranije objavljeni singlovi “My Future”, “Therefore I am”, “Your Power”, “Lost Cause” i “NDA”, koji su zajedno “Jutjubu” skupili nevjerovatnih 450 miliona pregleda! Mlada heroina pop muzike kaže da je imala samo jedan motiv, da napravi bezvremenski album, prije svega za samu sebe.

- Željela sam da napravim bezvremenski album i to ne samo prema mišljenju drugih, nego bezvremenski album za samu sebe. Inspiracija je došla od starijih umjetnika uz koje sam odrastala, kao što su Džuli London, Frenk Sinatra i Pegi Li. Upravo zbog toga se može reći da su pjesme na albumu prilično razlikuju jedna od druge, što mi je bio jedan od ključnih ciljeva. Voljela bih kada bi se preslušavanjem dobio utisak cjeline, ali da ipak to ne zvuči kao da iznova svira ista pjesma - rekla je Bili o svom najnovijem izdanju objavljenom nešto više od dvije godine od albuma prvenca, kojim je osvojila srca publike širom svijeta i koji ju je pozicionirao kao jednu od najznačajnijih muzičarke svoje generacije.

Novi album donosi potpuno novi zvuk i estetiku, što je, po njenom mišljenju, svojevrsni odraz odrastanja, umjetničkog, profesionalnog i ličnog.

- Tokom stvaranja albuma prolazila sam kroz fazu velike samorefleksije, zbog čega smatram da se upravo to odrazilo na njegovo stvaranje i to se može osjetiti u samim pjesmama. Unutrašnji osjećaji, razmišljanja o samoj sebi te o stvarima koje sam doživjela ili događaji kojima sam prisustvovala. Osjećaj je bio veoma prirodan i prijatan. Ranije sam se uvijek osjećala pod pritiskom i anksiozno, osjećala sam se kao da ništa nije dovoljno dobro, kao da nisam dovoljno talentovana. Sada sam mnogo sigurnija u sebe i svoj rad. Smatram da sam veoma radila na tome i da je ovaj album nastao u savršeno vrijeme za moju kreativnost i njegovo snimanje bilo je prirodno, zabavno, lako i mirno - zaključila je mlada umjetnica.

Novi album je na sajtu “Metakritik” dobio vrlo visoko prosječnu ocjenu 8,6, od 22 objavljene recenzije, što je prilično jasan pokazatelj da je i kritika odlično prihvatila”Happier Than Ever”.

Promocija

Bili Ajliš je za 3. septembar najavila premijeru koncertnog filma “Happier Than Ever: A Love Letter To Los Angeles”, na striming servisu “Dizni plus”. Ovaj promotivni lajv film su režirali Robert Rodrigez i Patrik Ozborn, a snimljen je tokom priprema za onlajn nastup muzičarke ovog proljeća. Pjevačica je takođe planirala, ako to dozvoli zdravstvena situacija, da 3. februara 2022. godine počne veliku svjetsku turneju koncertom u Nju Orleansu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana