Grejs Džouns dolazi na EXIT

Agencije
Grejs Džouns dolazi na EXIT

Jedna od najvažnijih svetskih umetnica savremenog doba, revolucionarna muzička ikona, supermodel i filmska zvijezda, istinski besmrtna - jedna, jedina i neponovljiva Grace Jones dolazi na EXIT! 

Ova nesvakidašnja ličnost nam dolazi iz najviše i posljednje klase "vanzemaljaca", od kojih su mnogi na Zemlji ostavili neizbrisiv trag i nažalost otišli - Bowie, Prince i Michael Jackson, mijenjali su svijet sa njom. Na glavnoj pozornici festivala pokazaće da je još pre Madone, Lady Gage i Rihanne, kojima je bila najveći uzor, prva uvela avangardnu umjetnost i visoku modu u svjetske muzičke tokove. Nenadmašni "Vogue" proglasio ju je "ultimativnom modnom muzom", a muzički autoritet "Rolling Stone" za "neodoljivu umetnicu, modnu ikonu i simbol". Nakon premijere na filmskom festivalu u Torontu, dugo snimani dokumentarni film o životu fascinantne art-rok aristokratkinje, "Grace Jones: Bloodloght & Bami", imaće i svoju bioskopsku premijeru ovog proleća, upravo pred njenu turneju sa kojom dolazi na tvrđavu!

Jamajkanka iz visokog društva, karijeru počinje kao supermodel u Parizu i Njujorku, radeći okružena modnim kolosima kao što su Yves St. Laurent, Karl Lagerfekd, Kenzo Takada i Giorgio Armani, a lično Isseu Miuake je uzima da mu bude vodeći model na istorijskoj reviji u Tokiju 1976. godine. Njeno lice krasi naslovnice magazina "Vogue" i "Elle", a fotografišu je lično Helmut Newton i Guy Bourdin! Grace se ubrzo našla u zavodljivom vrtlogu najglamuroznije diskoteke svih vremena, njujorškog Studija 54, gdje su njeni najveći fanovi tamošnja zvjezdana klijentela, prije svih dvojica velikih umjetnika 20. vijeka, Andy Warhol i Keith Haring, te brojni glumci i disko magnati, zauvijek omađijani njenom, gotovo božanskom pojavom. Ipak, nju kao živo umjetničko djelo stvarao je njen saputnik i čuveni francuski umetnik Jean Paul Goyde, koji je njenu divlju i nezadrživu energiju, urođenu androginost i nadljudskost pretvorio u neiscrpni niz nezaboravnih scenskih i televizijskih nastupa ("One Man Show ", 1982), te fotografija koje će još vijekovima krasiti galerije, muzeje i udžbenike istorije umjetnosti. Među njima je i, kako je mediji nazivaju, „jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji pop kulture", naslovna strana kompilacijskog albuma „Island Life", ali i čitava plejada drugih, ručno manipulisanih fotografija u vreme kada je "fotošop" označavao zanatsku radnju na uglu, a ne svemoćni softver. Rijetko poznato je i da je upravo zbog ljubavi sa Goydom, odbila glavnu ulogu u kultnom filmu Ridlija Scotta - "Blade Runner"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana