Glumac i gitarista u rokenrol obračunu

Branislav Predojević
Glumac i gitarista u rokenrol obračunu

LONDON - Slavni glumac Džoni Dep i legendarni gitarista Džef Bek objavili su singl “This Is a Song for Miss Hedy Lamarr”, kao najavu svog zajedničkog albuma nazvanog “18”, koji izlazi 15. jula.

Nakon što je glumac doputovao u Evropu, kako bi odsvirao neke koncerte sa slavnim gitaristom nakon okončanja burne sudske parnice protiv bivše supruge Amber Herd, Bek je izjavio da tandem ima spreman album za objavljivanje.

Gitarista i glumac upoznali su se 2016. godine kada je Bek gostovao u Depovoj supergrupi “Holivud vempajers”, u kojoj Dep svira sa Džoom Perijom i Alisom Kuperom i to se pretvorilo u iskreno prijateljstvo, a potom i zajedničku saradnju.

- Kada smo Džoni i ja počeli da sviramo zajedno, to je zaista zapalilo naš mladenački duh i kreativnost. Šalili bismo se kako smo se opet osjećali kao da imamo 18 godina, tako da je to postao i naslov albuma - rekao je Bek.

Ploča snimljena tokom prethodne tri godine sadrži 13 pjesama i uglavnom je album obrada raznolikog raspona izvođača od Marvina Gaja i Džona Lenona do bendova “Kiling džouk” i “Velvet andergraund”, ali sadrži i par Depovih originala, uključujući pomenuti singl “This Is a Song for Miss Hedy Lamarr”, koji su svirali i na koncertu, na pozornici u Londonu.

Gitarista koji je tokom karijere svirao sa velikanima u rasponu od Erika Kleptona preko Džimija Pejdža i Džimi Hendriksa do Roda Stjuarta i brojnih drugih umjetnika bio je zadivljen talentom svog partnera.

- Nisam imao drugog kreativnog partnera poput Depa godinama. Bio je glavna sila na ovoj ploči. Samo se nadam da će ga ljudi shvatiti ozbiljno kao muzičara, jer je nekima ljudima teško prihvatiti da Džoni Dep može da pjeva rokenrol pjesme - istakao je čuveni gitarista.

Dep je dodao da je Džef njegov uzor, ali i prijatelj koji je stajao uz njega u teškim momentima.

- Izuzetna je čast da sviram i da pišem muziku sa Džefom, jednim od pravih velikana i nekim koga sam sada dovoljno privilegovan da zovem svojim bratom, koji je bio uz mene u momentu kada stvari nisu stajale najbolje za mene - objasnio je Dep.

Tokom rada u studiju Bek kaže da su on i Dep izazivali jedan drugog da napuste svoje zone komfora sa pjesmama koje su odabrali da obrađuju. Dep je kao vokal pokazao velik talenat na pjesmama poput “Venus In Four”, grupe “Velvet andergraund” ili balade “Let It Be Me” tandema “Everli braders”.

Na instrumentalima Bek demonstrira zašto je univerzalno cijenjen kao bog gitare sa zadivljujućim verzijama pjesme “Midnight Walker” Dejva Spilejna i dva klasika “Bič Bojsa”, pjesme “Caroline, No” i “Dont't Talk”.

Uoči izlaska albuma Bek će 19. juna s Depom započeti turneju po Evropi.

Partibrejker

Čuveni glumac, prije uspjeha glumačke karijere svirao je na gitari u nekoliko manjih bendova, da bi nakon uspjeha izdao albume pod različitim imenima.

Gostovao je na pjesmama Šejna Mekgvjena, Igija Popa, i Vanese Paradis te bendova “Aerosmit”, “Oejzis” i drugih. Sa grupom “Holivud vempajers” izdao je dva albuma, a čuveno je njegovo sviranje sa “Partibrejkersima” tokom gostovanja u Beogradu 1991. godine, radi saradnje sa Emirom Kusturicom, kada je svirao na gitari u pjesmi “Stoj Džoni”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana