Edo Maajka, muzičar, za “Glas Srpske”: Rep stvoren iz potrebe za promjenom

Danko Kuzmanović
Edo Maajka, muzičar, za “Glas Srpske”: Rep stvoren iz potrebe za promjenom

Rep je evoluirao u raznim smjerovima, i s obzirom na to da je već dugi niz godina svjetski mejnstrim, svi ga koriste u svom muzičkom izrazu. Ušao je u svaki muzički žanr. Današnjem repu smisao nije toliko u socijalnim ili političkim porukama nego je više naglasak na zabavi. Što je manje pjesma zahtjevna to je slušanija od strane mladih ljudi.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” reper Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, koji će nastupiti ove godine na “OK festu”, koji se održava od 12. do 14. jula na Tjentištu.

GLAS: Šta jedan reper treba da uradi da premosti jaz između bine i publike?

OSMIĆ: Nekad se to ne može, ma koliko se trudio. Za izvođača je najbitnije da se on osjeća dobro na bini, a to onda osjeti i publika. Nije tu bitno da li si reper ili rok ili pop izvođač, taj jaz svaki izvođač želi premostiti. To zavisi i od izvođača i od publike. Imati hit pjesme, pjesme koje publika poznaje i voli će svakako pomoći.

GLAS: Na šta ste najponosniji u dosadašnjim godinama rada?

OSMIĆ: Ponosan sam na to što sa svakim materijalom uspijevam napraviti neki pomak u zvuku, tekstu, izlazim iz zone komfora i tako se razvijam, nije mi dosadno. Najgore je kad ti sve postane dosadno, a to ti se desi ako si u komforu ako se ne mijenjaš. S druge strane, publika ne voli promjene tako da ako se želiš razvijati moraš kad tad prestati udovoljavati publici, prestati da zavisiš od njihovih prohtjeva. Svi volimo s bine vidjeti publiku koja uživa, tako da nije lako naći balans u svemu tome. Ponosan sam na neke nagrade, na probijanje raznih ledova, na to što sam pomogao nekim ljudima koji sada haraju scenom.

GLAS: Dobar dio Vašeg opusa spada u angažovano stvaralaštvo, kakav je Vaš stav u vezi sa pitanjem angažovanosti u stvaralaštvu i umjetnosti?

OSMIĆ: Angažovan možeš biti u raznim smjerovima. Sada je bitna i angažovanost oko klimatskih promjena, te oko psihičkog zdravlja ljudi, angažovanost oko drugačijih koji imaju sve manje mjesta u našim društvima. Sviđa mi se što Rambo Amadeus radi oko ekologije. Rep je kao i pank stvoren iz potrebe za angažovanjem i promjenom.

GLAS: Kako Vam se dopada ideja i ambijent u kome se odvija “OK fest”, i šta publika može da očekuje?

OSMIĆ: Već sam nastupao na “OK festu”, ambijent je predobar, planiram dosta vremena posvetiti prirodi i uživanju u tom netaknutom dijelu BiH. Očekujte odličnu svirku, imam novi bend, nove pjesme, stare pjesme, biće to nastup za pamćenje sigurno. Posljednji put sam bio s di-džejem, i bilo je odlično, ovaj put će biti još bolje.

Nastupi i stvaranje

GLAS: Šta Vas više zabavlja, nastupi ili stvaranje novih pjesama?

OSMIĆ: Onaj trenutak kad sam završio pjesmu u svojoj glavi i na papiru, kad je samo ja znam i super mi je. Taj trenutak mi je najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana