Džez festival "Nišvil onlajn" otvoren presijecanjem lubenice

G.S.
Džez festival "Nišvil onlajn" otvoren presijecanjem lubenice

BEOGRAD/NIŠ - U Nišu je presijecanjem lubenice otvoren džez festival "Nišvil onlajn", koji će od danas do nedjelje, 16. avgusta, biti održan na Ljetnoj pozornici bez prisustva publike, ali uz lajv strim. Direktor "Nišvila" Ivan Blagojević je ispred "Nišvil" džez muzeja u niškoj Tvrđavi predstavio program i otvorio festival, a tom prilikom predstavljen je i "Nišvil džezsajkl" /nišvil džez bicikl/, jedinstveno vozilo na pedale za sedam muzičara, sa kojeg su niški džezeri izveli program džez standarda.

Umjesto tradicionalnog presijecanja vrpce, direktor Nišvila je otvorio ovo specifično festivalsko izdanje presijecanjem lubenice, uz prigodne zvuke velikog džez hita Herbija Henkoka "Prodavac lubenica" /Watermelon man/.

Kako je ranije saopšteno, preostali, najveći dio programa "Nišvila" biće održan od 17. do 20. septembra, ukoliko se u narednom periodu popravi epidemiološka situacija i Vlada Srbije dozvoli prisustvo publike, uz poštovanje mjera distance, prenijeli su beogradski mediji.

Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope "Nišvil" je međunarodni džez festival koji se održava u Nišu, a osnovan je 1995. godine.

Festival se održava tokom avgusta na više lokacija u Niškoj tvrđavi i van nje.

"Nišvil džez festival" je gradska manifestacija Niša, a odlukom Ministarstva kulture Srbije i manifestacija od nacionalnog značaja.

"Nišvil" je jedina kulturna manifestacija dobitnik statue "Najbolje iz Srbije" za 2011. godinu, po izboru Ministarstva trgovine.

"Nišvil" od 2006. godine zaslužnim domaćim muzičarima dodeljuje nagradu za životno djelo, među kojima su Šaban Bajramović, Nada Knežević, Nada Pavlović, Miloš Krstić...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana