“Doctor Sleep” povratak u svijet “Isijavanja”

Glas Srpske
“Doctor Sleep” povratak u svijet “Isijavanja”

Prva najava za nastavak kultnog filma “Isijavanje” Stenlija Kjubrika, još jedno filmsko ostvarenje rađeno po romanu Stivena Kinga “Doctor Sleep”, nedavno je objavljena i samo nekoliko scena bilo je dovoljno za pravi povratak u strašni svijet svima poznatog “Isijavanja”.

Film prati članove kulta “Pravi čvor”, kvazibesmrtne ljude koji se hrane “parom” koju proizvode djeca sa isijavanjem, dok ih polako muče do smrti.

Evan Mekgregor tumači lik Denija Torensa, koji je sada odrasla osoba u svojim četrdesetim i pati od istih demona koji su opsjedali njegovog oca. Nosi se sa traumama koje je dobio u hotelu kao dijete i mir pronalazi u gradiću Nju Hempširu. Tamo nalazi posao u staračkom domu, a njegova sposobnost isijavanja pruža posljednju udobnost onima na umoru.

- Deni Torens upoznaje djevojčicu sličnih moći dok pokušava da je spase od kulta znanog kao “Pravi čvor”, čiji članovi love djecu sa posebnim sposobnostima, kako bi ostali besmrtni - naznačeno je u kratkom opisu radnje filma.

Film bi trebalo u bioskopima da se pojavi 8. novembra, i to 39 godina nakon klasika Stenlija Kjubrika, po mišljenju mnogih, jednog od najboljih horor filmova ikada.

Režiser i scenarista ove adaptacije je Majk Flenegan. Uprkos različitostima u knjizi “Isijavanje” i filmu, Flenegan je za nastavak odlučio da se služi i tim narativima, uz praćenje radnje nastavka, odnosno romana “Doctor Sleep”, te stoga film neće direktno pratiti samo jednu liniju priče.

- Film postoji u univerzumu koji je Kjubrik stvorio svojom adaptacijom “Isijavanja”. Pomiriti sve narative, iz drugačijih izvora, bio je zadivljujući dio stvaranja svega ovoga, za sve nas - rekao je Flenegan.

Očekivanja su velika, ali Flenegan je već jednom uspješno ekranizovao Kingov roman  - “Džeraldovu igru” iz 2017. godine. Uz to, Flenegan je vrlo hvaljen zbog horor serije “Ukleta kuća na brdu”, koja je emitovana prošle godine.

Izazov bi mogla biti i opštepoznata činjenica da je, iako i publika i kritičari obožavaju “Isijavanje”, Stiven King mrzio ono što je Stenli Kjubrik napravio od njegove priče.

Osim Mekgregora, u filmu glume i Rebeka Ferguson, Kajli Kjuran, Brus Grinvud i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana