Đule: Električnim gitarama gasimo vulkane u nama

Jasmina Perišić
Đule: Električnim gitarama gasimo vulkane u nama

Ovaj posao zna da promeni stanje svesti, ali mi smo ostali normalni, prisebni, nebahati i neodoljivo neumereni. Ponosni smo na to, kao i na našu decu koja, hvala Bogu, nisu deca poznatih. Ne mešaju se u javni život, već žive punim plućima na asfaltu sa kućnim vaspitanjem.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe "Van Gog" koja je prošle godine proslavila 30 godina rada i postojanja na javnoj sceni.

- Kao što i naziv našeg poslednjeg albuma kaže "Ako stanemo gubimo sve", tako i mi idemo dalje svojim putem tvrdoglavo, instinktivno i, pre svega, posvećeno do kraja. Nismo od onih koji se pozivaju na postignuto i mnogo nam znači da idemo u korak sa svojim instinktom i senzibilitetom. Publika je fantastično odreagovala na naš poslednji album, naročito ona mlađa. Reaguju na svežu energiju koja je deo doba odrastanja i trenutka u kome oni stasavaju - rekao je Đule.

Istakao je da su pjesmom "Spisak razloga", koja je u akustičnoj verziji, napravili iskorak u neke nove muzičke faze rada grupe "Van Gog".

- Ceo život smo bili na 220 volti naponu i taj akustični iskorak nikada nismo napravili. Inspirativna nam je akustična turneja, koju imamo u planu, ali ne verujem da ćemo u tom pravcu ići sve vreme. Kad-tad bi nam postalo dosadno i morali bismo električnim gitarama da gasimo vulkane koje nosimo u nama - ispričao je Đule neke od skorijih planova ove grupe.

Dodaje da ovaj rok sastav mnogo radi, a za to je, kako kaže, zaslužno to što se publici daju maksimalno onakvi kakvi jesu.

- Naša vrsta muzike na ovom podneblju nije baš najpopularnija. Neki drugi sadržaji neukusne muzike su dominantniji, a ljudi sumnjivog morala i porekla su sve prisutniji u medijima. "Van Gog" nikada nije zatvorio vrata zadnjicom i uvek smo svuda dobro došli. Ljudima pružamo sebe onakvi kakvi smo, a publika to prepoznaje - objašnjava Đule.

Za one koji nisu, znali rekao je da je ideja o osnivanju grupe "Van Gog" nastala u jednoj od soba hotela "Bosna" u Banjaluci.

- Mnogo puta smo nastupali u Banjaluci i mogu da kažem da je banjalučka publika strastvena. To je ženski grad i po disciplini i higijeni i hijerarhiji, jer ima više devojaka od momaka. Sva odiše strastvenošću i u njoj je sve uzdignuto i dostojanstveno, pa tako i njena publika - rekao je Đule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana