Artan Lili, KKN, Neno Belan na koncertima “Pod maskama”

Tanjug
Foto: Long Play

BEOGRAD- Iako se neki rok koncerti otkazuju ili odlažu usled novog naleta pandemije, neki se novi nastupi i zakazuju, što dokazuju grupe Artan Lili, Kanda Kodža i Nebojša (KKN) i Neno Belan & Fiumens, koji će održati svirke tokom novembra u Kombank Dvorani u Beogradu.

Serijal muzičkih večeri imaće naziv „Pod maskama“ u organizaciji poznate koncertne agencije i diskografske kuće Long Plej, koja je proteklog vikenda sve do sinoć, u tri večeri ugostila Amiru Medunjanin na istom mestu.

Prvi put u karijeri art pop noise elektro rok bend Artan Lili će izaći 6. novembra na pozornicu Kombank Dvorane, i zanimljivo je da su u ovom dobu pandemije opak uspevali da održe koncerte što u Beogradu (Bašta kluba Fest u Zemunu, Splav 20/44), što po celoj Srbiji (Sombor, Novi Sad, Smederevska palanka, Mladenovac).

Kvartet čine - Bojan Slačala (lider benda, bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulovič (gitara).

"Veoma je važno shvatiti da se kulturni događaji moraju održavati u ovako teškom vremenu, onako kako se to može raditi”, kaže frontmen Slačala.

“Kao grupa koja je u nemogućim uslovima u prethodnih par meseci održala veliki broj koncerata, imali smo priliku da se uverimo koliko publici znače naši nastupi. Svesni smo odgovornosti prema toj publici i kulturnoj sceni uopšte, i mogu samo da kažem da će to biti jedna prava koncertna poslastica za one najbrže, jer je broj ulaznica ograničen".

Najveći hitovi grupe kroz tri albuma "Artan Lili", "New Deal" i “III” (još uvek u nastajanju, sa pet pesama) biće predstavljeni na ovom koncertu, a podsetimo da je bend ušao u istoriju kao prvi laureat nagrade “Milan Mladenović” istoimene fondacije.

Alternativna underground pojava KKN takođe će prvi put nastupiti u ovoj dvorani dan kasnije,7. novembra gde će se predstaviti u posebnoj, unplugged varijanti.

"Nakon brojnih standardnih, električnih koncerata posle dosta vremena ćemo se beogradskoj publici prezentovati u aranžmanu prilagođenom akustičnim gitarama”, poručuju iz KKN.

“Nastupajući povremeno unplugged, poslednjih nekoliko godina formirali smo repertoar i zvučno i sadržajno drugačiji od uobičajenih svirki. Vremena su izazovna i zahtevna, isto se odnosi i na ''prevod'' naših pesama u akustično sazvučje, ali ne sumnjamo u ispravnost našeg odgovora postavljenim zahtevima".

KKN su nedavno objavili album simboličnog naslova "Popis", tako što su ponovo snimili okosnicu svog koncertnog repertoara u novim aranžmanima.

Muzičar Neno Belan i prateća grupa Fiumens 10. i 11. novembra održaće muzičko veče posvećeno hitovima čuvenog sastava Ðavoli, povodom 35 godina od izlaska prvog singla splitske grupe.

Ðavoli su diskografski debitovali 1985. godine promotivnim singlom (Jugoton) sa pesmama "Zvuci ulice", "Večeras", "Nebo vraća osmijeh" i "Kucaj opet", obradom "Keep On Knockin''" legendarnog Litl Ričarda o čemu Belan kaže: "To je bio singl štampan samo za potrebe radio stanica i nije išao u slobodnu prodaju, a na njemu su bile četiri pesme, između ostalog ''Kucaj opet'', i tako smo uspeli doći prvi put na televiziju”.

Tokom 2018/2019. godine Belan je imao dva rasprodata koncerta istog koncepta sa pesmama “Ðavola” u sali “Amerikana” Doma omladine, a ranijih godina bio je redovan na Beer festu i solo koncertima po prestonici.

Predvođeni autorom, pevačem i gitaristom Belanom, Ðavoli su na pop rok sceni bivše Jugoslavije bili prepoznatljivi po jedinstvenoj mešavini ranog rokenrola i tvista, uz specifičan mediteranski ''začin'' i razrađen imidž, što se može čuti na albumima "''Ljubav i moda" (1986), "Halo Lulu 22" (1987), "Ostani uz mene" (1988) i na poslednjem "Space Twist" (1998).

Koncerti serijala "Pod Maskama" održavaju se u skladu sa trenutnim zdavstvenim propisima i preporukama, uz ograničen broj posetilaca do 500 osoba, distancu i obavezno nošenje maski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana