Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina "Vog"

GS
Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina "Vog"

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji predsjednika SAD-a Džo Bajdena, je prva pjesnikinja koja se našla na naslovnici magazina "Vog".

Eni Livdbitsje za majsko izdanje magazina fotografisala 23-godišnju diplomiranu studenticu s Harvarda, koja je na naslovnici nosila "Luis Viton" pokrivač, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom.

Živopisni uzorak odjevnog predmeta nadahnut je afričkim naslijeđem, a dizajnirao ga je Virdžil Abloh - prvi Afroamerikanac na poziciji umjetničkog direktora modne kuće "Louis Vuiton".

"Prva pjesnikinja na naslovnici Vog. Vječno sam zahvalna i ne očekujem da ću biti posljednja - jer šta je poezija, ako ne ljepota?", napisala je Gorman u objavi na Instagramu.

Gorman se proslavila nakon dirljivog čitanja svoje pjesme "The Hill We Climb" na inauguraciji predsjednika Džo Bajdena u januaru.

Nakon tog nastupa Gorman je potpisala ugovor s agencijom za modele IMG, pojavila se na naslovnici magazina Tajm, imala niz javnih nastupa, uključujući panel za Međunarodni dan žena s bivšom državnom sekretarkom Hilari Klinton, predsjednicom doma Nancy Pelosi i supermodelo Teigen.

U septembru će mlada pjesnikinja objaviti dvije knjige - zbirku svoje poezije "The Hill We Climb and Other Poems" i dječiju slikovnicu "Change Sings: A Children's Anthem", koje su već na listi najprodavanijih na Amazonu, prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana