Album “New Gold Dream” benda “Simple Minds” slavi 40. rođendan: Sveti gral roka osamdesetih

Branislav Predojević
Album “New Gold Dream” benda “Simple Minds” slavi 40. rođendan: Sveti gral roka osamdesetih

BANjALUKA - Prije tačno 40 godina grupa “Simple Minds” objavila je svoj peti studijski album “New Gold Dream”, koji je predstavljao veliku prekretnicu u karijeri škotskog benda zadobivši naklonost publike i kritike i otvarajući put za međunarodni uspjeh u narednim godinama.

Album je nastao nošen neočekivanom popularnošću i komercijalnim uspjehom kod publike tokom australijske turneje, nakon objavljivanja ploče “Song and Fascination/Sister Feelings Call” (1981). Motivisani tim iskustvom, po povratku u Evropu napisali su uspješan singl “Promised You a Miracle”, pjesmu koja se pokazala ključnom za muzički smjer albuma.

Objavljena je kao singl u aprilu 1982. godine u produkciji mladog producenta Pitera Velša, koji je angažovan na preporuku gitariste Čarlija Barčila, koji je bio impresioniran njegovim radom na remiksu prethodnog singla benda “Sweat in Bullet”.

Legendarni džez i fank klavijaturista Herbi Henkok gostovao je na albumu i svirao sintisajzer u pjesmi “Hunter and the Hunted”. Album je imao tri uspješna singla: “Promised You a Miracle”, “Glittering Prize” i “Some Somewhere in Summertime”, koji su bend pozicionirali na top-liste, a album je dobio niz pozitivnih kritika. Čuveni kritičar Pol Morli bio je oduševljen albumom, kao i dobar dio njegovih kolega.

- Poznato je da je moja odanost bendu velika, ali čak sam i ja uznemiren konstantnom ljepotom ove muzike. “New Gold Dream” mi oduzima dah - rekao je Morli.

Frontmen i tekstopisac Džim Ker kasnije je kazao da je taj album definitivno odredio sudbinu benda.

- Svaki bend ili izvođač sa dužom istorijom ima album koji je njihov sveti gral. Pretpostavljam da je “New Gold Dream” bio naš. Postojala je dubina u tome i stvorila je vlastitu mitologiju - naveo je Ker.

Nakon što je objavljen i pohvaljen od strane kritičara, otišao je dalje na listama od svih svojih singlova, dostigavši ​​treće mjesto u Velikoj Britaniji i na kraju prodat usput u 300.000 kopija samo u Britaniji. Uz pomoć, tada mladog producenta Velša stvorili su zvuk koji će na neki način obilježiti osmu deceniju, spojivši uticaje novog talasa i postpanka sa fankom i elektrozvukom, unijevši na neki način optimizam u do tada prilično depresivnu britansku pop scenu.

- Svi smo mislili da je album poseban, čak i prije nego što smo počeli da snimamo pjesme. Imali smo snažnu hemiju i samo smo išli od pjesme do pjesme, igrajući se ritmom i melodijom - rekao je Velš.

Minimalistička produkcija, naglašen ritam bas gitare i bubnjeva, pojačan sintisajzerima te napokon samouvjeren Kerov vokal sumirali su, po riječima frontmena, prošlost i odredili budućnost grupe.

- Za mene “New Gold Dream” sumira puteve kojima smo išli na prve četiri ploče. Neki su mračnog raspoloženja, neki intenzivni, neki klaustrofobični. I izbila je oluja, i onda sutradan imate predivno jutro. Novi zlatni san. Sam naslov je umjetničko djelo i rezonuje jezik pjesama - naveo je Ker.

Album je doživio ogroman uspjeh, postavio temelj velike karijere grupe u ostatku decenije, te dočekao nekoliko reizdanja, uključujući i raskošni boks set iz 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana