Aca Seltik: Kod “Keltsa” nema kompromisa

Miloš Vasiljević
Aca Seltik: Kod “Keltsa” nema kompromisa

Kod nas nikada nije bilo nikakvih kompromisa ni na bini, ni van nje, niti će ih biti, a u interakciji sa publikom se događa ono za čim svi težimo, rekao je Aleksandar Petrović, poznat kao Aca Seltik, frontmen grupe “Ortodoks Kelts” koja 8. jula nastupa na “OK festu” na Tjentištu.

GLAS: Šta očekujete od ovogodišnjeg “OK festa” i kako generalno gledate na festivale? Da li su oni najbolji način za masovniju promociju?

PETROVIĆ: Nije na nama da nešto očekujemo, već na publici. Oni dolaze na festivale i koncerte sa željama, očekivanjima, dobrom voljom i željom da tu pronađu sve ono što ih zanima i za čim tragaju. Naše je samo da, kao i uvek, damo sve od sebe da tako i bude, a to je onda i odgovor na drugi deo pitanja.

GLAS: Koliko je teško držati bend u funkciji i na okupu već nekoliko decenija?

PETROVIĆ: Nimalo. Mi nismo grupa građana koja se okupila da bi tek nešto svirala ili prodavala maglu. Mi smo “Ortodoks Kelts”, grupa koja ima svoju ideologiju, ikonografiju i duhovno sopstvo. Ako su svi unutar grupe svesni da je to to i da je bend, u stvari, naša druga kuća, onda je sve jasno. Nismo mi tu da bismo koristili trenutak, tripovali se na trendove, pevali o bilo čemu, bilo kako, i lupetali gluposti već da ono što je u nama iznesemo na površinu i da se na ovaj način izrazimo i kao muzičari, i kao autori, i kao ličnosti, odnosno ljudi, pre svega.

GLAS: Da li muzičari treba da podilaze trendovima ili da oni budu kreatori onog esencijalnog što muzika plasira publici?

PETROVIĆ: Nikada i nikome nismo podilazili pa je onda moj odgovor jasan. Podilaženje trendovima je svojstveno karijeristima, podilaženje publici populistima, a podilaženje određenim garniturama materijalistima. Mi nismo ni jedno, ni drugo, ni treće.

GLAS: Šta je najveći izazov u poslu kojim se bavite?

PETROVIĆ: Da svaka sledeća pesma bude bolja od prethodne, svaki sledeći koncert bude najbolji ikada i da svaki sledeći korak bude sigurniji, čvršći i stabilniji od svih koji su mu prethodili.

GLAS Planovi za budućnost?

PETROVIĆ: Planovi su planovi, a realnost je nešto drugo... Mogu samo da kažem da očekujem i da bih voleo da koncertnu mapu proširimo još više van granica ovih naših prostora. Bili smo u Irskoj prvi put pa, na osnovu prijema tamošnjih fanova, već pakujemo turneju u dogledno vreme. Zakazujemo i turneju po srednjoj i zapadnoj Evropi za sledeće proleće, pa je možda i vreme da se otisnemo preko Atlantika, a definitivno bih želeo i da sledeći album bude lajv album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana