Voditelj kome niko nije rekao “Ne”! Kolege o životu legendarnog Minimaksa

G.S.
Foto: K1

Navršilo se 19 godina od smrti Milovana Ilića Minimaksa, čovjeka koji je iznjedrio mnoge poznate ličnosti i čije se ime pamti i danas.

Iza njega su ostali brojni intervjui, aforizmi, emisije i anegdote. Njegov život bio je neobičan, a način na koji je vodio i njega i emisije bio je potpuno drugačiji od svig drugih. Poznat po šarmatnosti, oštroumnosti, brzim i britkim mislima, Minimaks je objavio sedam knjiga aforizama i dve knjige poezije. Rođen je 1938. u Lipnici kod Kragujevca.

U emisiji “Prvi red” Saša Popović, Hadži Jovan Mrđenović, Tamara Raonić, Zoran Nicović i  Big Lale, podijelili su zanimljeve detalje iz života slavnog voditelja.

- Prva nagrada koju je Tabor osvojio bila je zlatna viljuška koju je dodelio časopis “Praktična žena”, a priznanje mi je uručio Milovan Ilić Minimaks. Osećao sam se srećno što sam imao priliku da upoznam tu ljudsku veličinu. Od tada je započelo naše prijateljstvo koje je trajalo do njegovog poslednjeg dana - kaže jedan od najboljih Minimaksovih prijatelja Hadži Jovan Mrđenović i dodaje: 

 

- Njegove emisije su bile izuzetno gledane, privlačeći pažnju kako onih koji su ga voleli tako i onih koji ga nisu voleli. Bilo je jasno da je njegova emisija nešto što se ne sme propustiti. Bio je čovek koji ništa nije tražio, jako skroman.

Čovjek bez kompleksa i profesionalac poput Đokovića

- Svi stolovi su bili njegovi. Bio je čovek bez kompleksa, iako je poznato da što je neko značajniji, to je više sklon sujeti,  to za njega nije važilo. Nekada smo malo preterivali, pa su novine jednom objavile da smo popili 116 piva, ali to su bila samo mala piva, kao dečja doza. Bio je izuzetan profesionalac, isto tako uporan kao i Novak Đoković. Kod njega nije bilo improvizacije kada su ozbiljne stvari u pitanju.

Ni bolest ga nije pokosila

- Kada ga je zadesila bolest, dolazio je još intenzivnije i razmišljali smo kako da mu pomognemo. Osećao je veliku zahvalnost prema Arsenu Dediću i Kemalu Montenu, koji su mu pružali podršku. Iako je bio ispunjen optimizmom, bilo je očito da se bliži kraj. Pamtiću ga po svoj količini radosti koju je on uneo u ovaj restoran i po svemu što sam naučio od njega - kaže Hadži Jovan Mrđenović u emisiji “Prvi red” na televiziji K1

Saša Popović: Svi su maštali da se pojave kod njega

Saša Popović je ispričao da su na početku karijere maštali da se pojave u njegovoj emisiji,  ali i otkriva kako je Minimaks pomogao Lepoj Breni i “Slatkom Grehu”

- Sećam se da smo mi u bendu nešto razgovarali među sobom kada smo trebali da imamo sastanak sa Rakom Đokićem. Rekao sam im:  “Jao ljudi, on je menadžer od Minimaksa. Zamislite da se jednog dana pojavimo kod Minimaksa u emisiji.” Iskreno, mislio sam da se to nikada neće dogoditi - kaže Saša i otkriva dan koji nikada neće zaboraviti: 

- Bila je ta “Hit parada”  PGP-a RTS -a i mi smo bili deo toga. Bilo je 67 izvođača i svi su bili pušteni osim nas. Sećam se da smo svirali u Zrenjaninu, u Vojvodini. Svi smo bili zajedno u sobama i gledali nedeljno popodne, kada je Minimaks rekao: “A sada da vidite jednu pevačicu, grupu Slatki greh i Brenu.” Iskreno, nismo mogli da verujemo. Pustio je samo refren naše pesme. Kada je došla sledeća emisija, Minimaks je ponovio: “Videli ste Brenu, a to je Lepa Brena”, i opet je pustio refren. U trećoj njegovoj emisiji u nedeljnom popodnevu, gosti su bili Arsen Dedić i Gabi Novak. Minimaks se obratio Arsenu rečima: “Jesi li čuo za Lepu Brenu?”, a kada mu je Arsen odgovorio negativno, Minimaks je dodao: “Pa kako nisi? Sada je gostovala u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj.” Hvalio je i dodavao podosta, dok je Gabi samo gledala, i tada je Minimaks ponovo pustio refren pesme - kaže Popović i opisuje prvi susret sa legendarnim voditeljem:

 

- Jedne večeri dok smo svirali, Brena je iznenađeno rekla: “Evo ga Mića”. On je ušao u salu i odmah seo za naš sto, kao da smo se poznavali sto godina. Bilo je grljenja, ljubljenja, dok je publika aplaudirala.

Na Pinku je bio zabranjen 

- Njegova emisija je bila najgledanija, i kada vas on pozove u emisiju, nema šanse da kažete da ste zauzeti ili da ne možete. Svi - pevači, glumci, cela estrada - trčala je kod njega.

- Velja Žujović je čovek koji i dan-danas radi u marketingu kod nas, ali tada je bio njegov menadžer. Pozvao sam ga i pitao da li bi Minimaks bio zainteresovan da vodi Grand show. Složio se da nije loša ideja. Sutradan je došao kod mene i rekao da Mića hoće, ali da je problem Mitrović, jer je imao zabranu za TV Pink. Okrenuo sam Željka i rekao mu: “Vidi Željko, želimo da napravimo jednu promenu. Ostavio bi Tamaru Raonić da vodi, a muški voditelj da bude Minimaks. Mi ćemo ga platiti.” Željko se dvoumio, ali na kraju mi je rekao da je to u redu. Ta promena je zaista podigla gledanost, a u okviru Grand show-a, uveli smo neke nove rubrike od kojih je najzanimljivija bila “stolica istine”. Sećam se, Seka Aleksić je izdala prvi album za Grand produkciju, “E, da sam muško”, a prva emisija u kojoj se pojavila bila je ona koju je Mića vodio. Sela je u stolicu istine, a on joj je postavljao pitanja i Seka je preko noći napravila čudo. Mnogi pevači su me molili da idu na stolicu istine, ali bilo je i onih koji su se plašili. Ja sam odlučivao ko od njih će da ide, i uvek sam mu govorio ko je sledeći. Saša Matić je takođe 2002. godine izdao za nas, a prva emisija mu je bila kod njega. Mića je bio jedan veliki šmeker - kaže Saša Popović i dodaje: 

- Jako dobro je poznavao estradu, ali i ljude i njihov mentalitet. On bi doslovno ušao u um pevača i menjao bi pitanja. Većinom sam od njega dobijao pitanja koja će postaviti pevačima, i mogao sam jasno da vidim koliko je promenio njihovu dinamiku na toj stolici istine, koliko je odveo razgovor u potpuno drugačijem smeru, jer je uvideo koliko se zanimljivijih odgovora može dobiti od njih. Bio je pravi majstor u tome.

 Željko Mitrović mu je tokom bolesti najviše pomogao 

- Imao je problema sa jetrom i tu se razboleo. Vodio je emisiju u periodu 2001/2002 i 2002/2003, a zatim je suočen sa cirozom jetre. Prošao je kroz operaciju u Padovi. U toj teškoj situaciji, Mitrović je pružio značajnu podršku i obezbedio najveća sredstva kako bi dobio novu jetru, ali nažalost, taj pokušaj nije bio uspešan - zaključio je Saša Popović.

 Tamara Raonić sa Minimaksom delila scenu Grand show-a

- Mnogo sam volela da radim sa Minimaksom. On je zaista ne samo legenda u ovom poslu, nego i dostojan ovog posla. Minimaks me naučio da bez pripreme ne vredi ništa. Imao je neverovatno poštovanje prema svakom svom gostu, znao je puno i o tim ljudima koji su dolazili u goste i o onome što se dešava trenutno. Sve to je koristio da poveže i da na jedan veoma šarmantan i duhovito sarkastičan način predstavi gledaocima. Bio je veliki i divan gospodin – kazala je Tamara.

 

Jedan od najbližih prijatelja pokojnog Minimaksa, mađioničar Big Lale, naglašava da je legendarnom voditelju porodica uvek bila na prvom mestu

- Mnogo mi je pomogao. Posle te emisije, sutradan sam izašao iz Metropola i video decu koja su se držala za ruke. Znam da su išli za mnom kao neki pilići. Za svakog pevača je organizovao štampu, izvlačeći iz nje ono što su rekli, i zatim određivao datume kada će ko od njih gostovati. Viceve je pričao spontano. Kada je prelazio na Pink, rekao je Željku: “Ne želim da idem bez Laleta, jer kao što fotelja ima oslonac kada sednem u nju, to je Big Lale meni - kaže Lale.

 

Big Lale: On je više od legende

- Mića je uvek ispoštovao svakoga, prilazio je da se pozdravi sa svima ko god mu se javi. Ako mu je neko poslao piće sa susednog stola, nije bilo šanse da on ne uzvrati. Mića Minimaks i Šaban Šaulić su jedini koje znam koji su bili takvi.

Minimaksu je porodica bila na prvom mjestu, a prijatelje je gledao kao porodicu.

- Koliko god se šalio, porodica mu je uvek bila na prvom mestu, pa tek onda prijatelji. Jednom je izjavio da su u njegovu kuću ušli samo princeza Jelisaveta i Big Lale - kaže Mićin veliki prijatelj, koji je za njegovu smrt saznao dok je boravio u Jagodini.

 - Bio sam u Jagodini, u svom rodnom kraju, kada me je zatekla vest. Tada sam za novine napisao da on nije umro, nego da je otišao na dugu turneju. Bili smo veoma bliski i teško mi je - rekao je tužnim glasom Big Lale. 

 

“Neću skoro iz bolnice, čim si mi tako debelu knjigu doneo”

Marko Nicović otkriva da je Minimaks i u teškim trenucima voleo da se šali, kaže da je bio lojalan prijatelj i uvek spreman da pomogne.

- On je bio izuzetno lojalan prijatelj, spreman da pomogne svakome kome je bila potrebna pomoć, bilo da su u pitanju bolesni ili osobe koje nikada nije ni sreo - kaže Marko Nicović i opisuje zanimlju situaciju dok je Minimaks ležao u bolnici: 

- Ja sam bio među četvoricom ljudi koji su nosili njegov kovčeg na sahrani. Strašno mi je bilo žao, jer čak i kada mu je bilo teško, imao je taj duh. Dok je ležao na VMA, doneo sam mu debelu knjigu, memoare Vinsenta Čerčila, a on je pogledao i rekao mi: “Vidim Markoni, da neću još dugo odavde izaći, čim si mi ovako debelu knjigu doneo.” Čak i u tim najtežim trenucima, znao je da se našali - zaključio je Marko Nicović u emisiji “Prvi red” na televiziji K1. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana