Srpski pasoš tražen u Holivudu i među sportistima

Glas Srpske
Srpski pasoš tražen u Holivudu i među sportistima

Beograd - Generalni direktor Istraživačkog centra njemačke kompanije "Kontinental" za Srbiju, Saša Chioringa, koji je juče postao državljanin Srbije, posljednji je u nizu stranaca koji su posljednjih godina dobili srpski pasoš.

Chioringi je u Novom Sadu pasoš uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz opasku da je Chioringa "naše gore list" .- Znam da mu je baka odavde, iz okoline Kikinde, da on nije živeo ovde, ali da je imao dodirnih tačaka sa Srbijom, srećno se oženio u Novom Sadu, i zato je sada vreme da se vrati - rekao je Vučić.

Predajući pasoš Chioringi, Vučić je rekao:

- Srećni smo što ste vi sada građanin Srbije.

Pre manje od mesec dana u spisak srpskih državljana upisao se i košarkaš Crvene zvezde Dilan Enis, a rešenje o prijemu 26-godišnjeg Kanađanina poreklom sa Jamajke potpisala je premijerka Ana Brnabić.

Britanski glumac Rejf Fajns dobio je srpski pasoš u septembru 2017. godine "u znak zahvalnosti zbog snimanja filmova u Srbiji".

Godinu dana ranije državljanin Srbije postao je američki glumac i muzičar Stiven Sigal, koji je tada rekao da će "učiniti sve kako bi na što bolji način promovisao Srbiju koju smatra novom domovinom".

Među strancima sa srpskim pasošem su i baletski igrač Sergej Polunjin, fudbaler Gabrijel Kleverson Kordova Kleo, bivši košarkaš Crvene zvezde Demarkus Nelson i Čarls Dženkins, ruski džudista Aleksej Nefedov i brazilski fudbaler Evandro Goebel koji je igrao u Crvenoj zvezdi.

Francuski humanitarac Arno Gujon je nakon više od decenije života i rada u Srbiji dobio državljanstvo Srbije.

Inače, procjenjuje se da je u posljednjih pet godina blizu 2.200 stranaca tražilo državljanstvo Srbije, a podaci MUP-a govore da, osim građana iz bivših republika SFRJ, srpski pasoš najviše traže stranci iz Azije i zapadne Evrope.

Adrijana Lima

Manekenki i bivšoj supruzi košarkaša Marka Jarića, Adrijani Limi 2009. godine srpski pasoš uručio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Međutim, poslije razvoda poznatog para objelodanjeno je da zbog proceduralnih prepreka postupak nije priveden kraju, te da Lima nikada nije dobila srpsko državljanstvo.

"Kontinental"

Njemačka kompanija "Kontinental", čiji je direktor Saša Chiroinga dobio srpski pasoš, otvorila je juče u Novom Sadu svoj Centar za istraživanje i razvoj, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je to za srpsku ekonomiju "skok unapred", imajući u vidu da je riječ o "višoj ligi investicija i investitora". Vučić je, u svom obraćanju rekao da je Srbija do sada uglavnom radila sa kompanijama koje su se bavile proizvodnjom, a da je sada riječ o "višoj ligi". Centar će se, naime, baviti softverom i sistemskim inženjeringom.

Vučić je istakao da ova investicija razvija naše znanje, predstavlja temelje i osnovu za uspješniju i snažniju Srbiju.

- Neto plata za programere je ovde između 850 i 2. 500 evra, dramatično iznad proseka Srbije - naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana