Preminuo autsajder i velika inspiracija Danijel Džonston

Agencije
Preminuo autsajder i velika inspiracija Danijel Džonston

Bio je inspiracija brojnim obožavaocima, umjetnicima i tekstopiscima, sa svojom porukom da nema veze koliko je mračno, zraci sunce će te uvijek obasjati i prava ljubav naći na kraju.

Navedeno je ovo u objavi porodice pjevača i tekstopisca Danijela Džonstona, koji je u od srčanog udara preminuo u 59. godini. Džonston je bio totalni muzički autsajder, ali u isto vrijeme uživao je i kultni status među kolegama.

Njegove pjesme obradili su Tom Vejts, Bek, “Perl Džem”, “Sparklhors”, “Bič haus” i drugi. Danijel Džonston se godinama borio sa srčanim i psihičkim problemima. Njegov život opisan je u dokumentarcu “Đavo i Danijel Džonston”, koji je 2005. godine bio nominovan za “Oskara”.

Karijeru je počeo 1978. godine, a njegove pjesme poput “Life in Vain” i “True Love Will find You in The End” privukle su divljenje mnogih slavnih muzičara, kao što je Kurt Kobejn. On je nekoliko puta nosio majicu na kojoj je bila oslikana fotografija s Džonstonovog albuma “Hi, how are you”.

Kurt je jedan od njegovih albuma svrstao u svoje najdraže, a potom su muzički menadžeri pohrlili za Danijelom. Ipak, s jednom od diskografskih kuća odbio je da potpiše ugovor, jer je sa njima bila “Metalika”, koju je on, zbog psihičkih problema, smatrao satanističkom te se bojao da bi oni bili nasilni prema njemu.

Nakon nekoliko godina sviranja Danijel je otvorio sopstvenu diskografsku kuću. U svojim počecima Danijel je snimao muziku kod kuće na kasetama. Kad se preselio u Teksas, davao je kasete ljudima koje bi upoznao.

Svojim objavama na društvenim mrežama od Džonstona su se oprostili brojni obožavaoci, prijatelji i poznanici.

Nova “Netfliksova” serija “Vještac” trebalo bi da bude objavljena 17. decembra, sudeći po objavi na zvaničnom nalogu ove platforme u Holandiji. Datum je objavljen, a kasnije obrisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana