Nikada ne bi pomislili da ove zvijezde imaju visok IQ

G.S.
Nikada ne bi pomislili da ove zvijezde imaju visok IQ

Vode se rasprave o tome postoji li samo jedna vrsta inteligencije koja se može mjeriti testovima ili postoji više inteligencija, kao što sugeriše psiholog s Harvarda Hauard Gardner.

Istina je da ponekad inteligenciju treba kvantifikovati, a neki testovi mogu utvrditi intelektualne sposobnosti i potencijal osobe. Ne fokusiraju se na znanje, već na kognitivne vještine kao što su zaključivanje, logika i rješavanje problema.

Sljedeći poznati ljudi mogu se pohvaliti vrlo visokim koeficijentom inteligencije.

Met Dejmon: IQ 160

Dejmon je studirao englesku književnost na Harvardu; međutim, pred kraj studija odlučio je napustiti fakultet i posvetiti se glumi, piše Brajt Sajd.

Kventin Tarantino: IQ 160

Procjenjuje se da slavni režiser, koji se proslavio filmovima kao što su “Pakleni šund” i “Psi iz rezervoara”, ima IQ 160.

Tarantino je napustio srednju školu jer je, prema njegovim riječima, jedini sat koji je volio bila istorija jer ga je podsjećala na filmove, prenosi UNA.

Kejt Bekinsejl: IQ 152

Glumica, koja je glumila u blokbasterima kao što su Perl Harbor i Podzemlje, studirala je moderne jezike na Oksfordu prije nego što se posvetila glumi.

Otkrila je da je kao mlađa radila IQ test koji je imala 152. No, kako je napomenula, to joj nije pomoglo u svijetu estrade.

Silvester Stalone: IQ 160

Prema raznim izvorima, zvijezda akcionih filmova ima IQ160, što znači da spada u 0,1 posto populacije s izvanrednom sposobnošću logičkog zaključivanja, brzog razmišljanja i brzih reakcija.

Ovaj IQ isti je kao onaj koji se pripisuje naučniku Albertu Ajnštajnu.

Ešton Kučer: IQ 160

Pomalo je ironično da većina likova koje je Ešton glumio u sitkomima uglavnom ne blista svojom inteligencijom. Međutim, u stvarnom životu, zvijezda “Ludih sedamdesetih” ima procijenjenu kognitivnu sposobnost od 160 bodova.

Izvan svoje glumačke karijere, Kučer je bio uključen u humanitarni rad, a takođe je ulagao u tehnološke startupe prije nego što su postali uspješni, kao što su Uber i Spotifaj.

Marilin Monro: IQ 165

Prema nekoliko izvora, legendarna glumica imala je IQ165, što je stavlja iznad Alberta Ajnštajna. Iako nije imala formalno obrazovanje, uspjeh koji je postigla u karijeri je neosporan.

Žerar Pike: IQ 170

Fudbaler je studirao poslovnu ekonomiju na Univerzitetu u Barceloni. Prema riječima njegovog oca, Pike, koji je jedan od samo četvorice fudbalera koji su dvaput osvojili Ligu prvaka, ima IQ 170, prenosi Siti magazin.

Rovan Atkinson: IQ 178

Komičar, poznat po ulozi Mister Bina, studirao je elektrotehniku i elektroniku na Univerzitetu  Njukasl, a kasnije je magistrirao elektrotehniku na Kvins Koledž u Oksfordu.

Atkinson ima IQ 178, što je gotovo jednako onom Leonarda da Vinčija, za kojeg se procjenjuje da je imao IQ 180.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana