Laušević je u zatvoru sreo najpoželjnijeg glumca bivše Juge

GS
Laušević je u zatvoru sreo najpoželjnijeg glumca bivše Juge

Žarko Laušević napustio nas je 15. novembra 2023. godine. Lauš je izgubio bitku s opakom bolešću, a na večni počinak su ga ispratile brojne kolege i prijatelji koji su se dirljivim govorima oprostili od legendarnog glumca. Pamtićemo ga po brojnim maestralnim ulogama, kao i knjigama koje je napisao, a nažalost i po tragičnom događaju koji ga je zauvijek obilježio.

Glumac je nakon sukoba usmrtio dva mladića i jednog ranio u podgoričkom kafiću "Epl". Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora, zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri-pet godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku.

Tokom boravka u Spužu, u isti zatvor dolazi još jedan domaći glumac - Nebojša Bakočević. Važio je za jednog od najvećih šmekera bivše Jugoslavije, žene su ga obožavale, ali i on njih, tako je jednom prilikom otkrio i da je Akademiju upisao upravo zbog njih. Kada se Bakočević na vrhuncu slave povukao iz javnog života, mediji su pisali da je razlog njegova navodna zavisnost od heroina.

Susret Žarka i Nebojše opisala je književnica i voditeljka Isidora Bjelica u svom delu "Apostoli urbanog Beograda". U poglavlju "Nebojša Bakočević Bakoč - Buntovnik bez razloga" prenijela je svoj susret sa tada tridesettrogodišnjim glumcem koga su zvali srpski Alen Delon. Između ostalog, pomenuli su i Lauševića, glumačkog šmekera koji nije želio u kolo slavnih, prenosi Kurir.

"Posle sasvim duge dramske pauze, još uvek u majici, Bakoč mi je ispričao susret sa Žarkom koji se odigrao 8. avgusta 1993. godine. Bilo je to devet dana posle njegovog hapšenja", opisala je Bjelica.

Bakočević je u Spuž odveden kao svedok zbog droge. Kako se navodi, dva glumca su se srela u zatvorskom dvorištu.

"Bilo je rano popodne, jako sunce, cvrčci. Žarko se vraćao iz šetnje, bio je u svom odelu. Ugledao je Bakoča u zatvorskom dvorištu, prišao i izljubili su se", piše u knjizi.

Laušević je pitao kolegu otkud on u Spužu. Bakoč je rekao da je u pitanju "neki nesporazum" i uzvratio pitanjem: "Kako si ti?", na šta mu je Laušević odgovorio da je dobro.

"Onda su se rastali. Ostali zatvorenici su ih gledali kao u filmu 'Roberto la Roka' Žana Bekera. Sunce je ostalo isto, cvrčci, običan letnji dan", ovim rečima Bjelica je završila priču.

Nebojša Bakočević ostavio je utisak tajanstvenog mladića, a nije ga promenio ni do danas, možda je upravo zbog toga uvek bio privlačan nežnijem polu! Bakočević se 2000-ih pojavio kao epizodni glumac u nekoliko serija i fiilmova. Poslednji put publika je imala prilike da ga vidi u serijama "Vratiće se rode", "Pet", kao i u filmu "Artiljero".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana