Evo kako fotošop mijenja žene

index.hr
Evo kako fotošop mijenja žene

Svima je jasno da je medijski svijet oko nas fotošopiran, ali u kakvoj mjeri i kakve smo sve posljedice spremni da previdimo.

Džin Kilburn se godinama bori protiv nerealnih slika žena koje nas gledaju s raznih plakata, naslovnica časopisa i ekrana, a imaju izuzetno štetan uticaj na obične žene širom svijeta. Ona upozorava na sve veći problem izgladnjivanja koje vodi do anoreksije, ekstremnog koraka na koje se danas odlučuje sve veći broj žena kako bi izgledale poput svojih idola sa filmskih platna i modnih pista.

Međutim, ono što gotovo sve zaboravljaju (zajedno s muškarcima koji od njih takav izgled očekuju) jeste činjenica da su gotovo svi modeli i manekenke na fotografijama kompjuterski ulepšane, fotošopirane i premazane slojevima šminke kako bi se ispravili “nedostaci” poput bora, nabora, strija, ožiljaka i sličnih najnormalnijih pojava na ljudskom tijelu.

Kilburn dalje tvrdi kako niko ne izgleda kao Sindi Kraford na naslovnici nekog časopisa, pa čak ni sama ona, a tu tezu je podržala i manekenka.

Pogledajte u slijedećem videu kako mediji mijenjaju ljudska očekivanja, potražnju, ukus i prioritete prema viđenju Džin Kilburn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana