Bili Ajliš i Alfonso Kuaron se odlično razumiju

Glas Srpske
Bili Ajliš i Alfonso Kuaron se odlično razumiju

Kada je Alfonso Kuaron najavio muzički album inspirisan filmom “Roma”, ta vijest nije napravila neki veliki bum.

Svi su i dalje opčinjeni njegovim novim ostvarenjem, do te mjere da se smatra apsolutnim favoritom za “Oskara” u kategoriji filmova izvan engleskog govornog područja, pa su sve druge priče u ovom trenutku manje važne. Međutim, prva pjesma sa tog tajnovitog audio-materijala toliko je iznenađenje da sada s pravom možemo očekivati muzičko remek-đelo u rangu filmskog.

Nakon što je objavljeno samo to da će sva muzika na pomenutom albumu biti direktno inspirisana filmom te da je izvođače Kuaron lično birao, teško da je iko mogao da predvidi da će se među njima naći 17-godišnja Bili Ajliš. Iako je tinejdžerska pop zvijezda jedan od najvećih muzičkih talenata u ovom trenutku, njena baza fanova, i dalje većinski sastavljena od slušalaca njene generacije, i sve aktuelne priče o njenom teškom nošenju sa teretom iznenadne slave teško su bili spojivi sa Kuaronom, “Romom” i arthaus kinematografijom.

Kada poslušate “When I Was Older” međutim, shvatite da se Ajliš i Kuaron odlično razumiju.

Muzičarka iz Los Anđelesa i njen brat, s kojim sarađuje od prvog dana svoje karijere, stvorili su četiri i po minute omaža “Romi”, ali dovoljno distanciranog od filma da njihov rad bude umjetničko đelo za sebe. Početni stihovi “When I was older, I was sailor od an open sea, but i’m underwater, and my skin is pelar than shopuld ever be” direktno izlaze iz naizgled usputne, ali vrlo snažne rečenice koju u filmu izgovara dječak Pepe. Nakon toga, pjesma raste u pravcu osjećanja darovitog đeteta koje izrasta u veliku muzičarku, ali sa sobom nosi tonove iz Kuaronove posvete svojoj rodnoj zemlji - zvuk pucketanja zapaljenog drveća, laveža psa Borasa, povika sa studentskih demonstracija i druge.

U ovoj nesvakidašnjoj kooperaciji dobili smo odličnu pjesmu koja je još jedan dokaz nestvarnog talenta i zrelosti mlade Bili Ajliš, s jedne, te vrlo prikladna dopuna filmu “Roma” i najbolje moguće sredstvo za njegovu promociju prema mlađoj publici, s druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana