U uzorku sa Mjeseca starom pola vijeka nađen vodonik

GS
Foto: X

Nova analiza lunarnog materijala donijetog na Zemlju prije više od pola vijeka pokazala postojanje važnog molekula

Nova analiza uzoraka prikupljenih sa Mjeseca tokom programa Apolo, i to tokom poslednje misije 1972. godine, otkrila je da u njima postoji vodonik. Ovo otkriće napravljeno poslije više od pola vijeka nakon prikupljanja uzoraka pokazuje da bi budući astronauti mogli na lunarnoj površini da vade vodonik i koriste ga za raketno gorivo, ali i održavanje života, piše LajvSajns.

Solarni vjetrovi i udari kometa

Istraživači Pomorske istraživačke laboratorije (NRL) SAD, kojima je NASA predala lunarne uzorke na analizu, objavili su da su otkrili vodonik u uzorku 79221. Vjeruje se da su ga stvorili solarni vjetrovi, kao i udari kometa.

- Vodonik ima potencijal da bude resurs koji može da se koristi na lunarnoj površini kada tamo budemo imali redovne ili stalne instalacije. Lociranje ovog resursa i njegovo prikupljanje na Mjesecu biće nevjerovatno značajno za svemirska istraživanja – rekla je Ketrin Berdžes, geolog NRL i glavni autor studije, u saopštenju.

Prema ranijim procjenama NASA, lansiranje boce vode na Mjesec košta nekoliko hiljada dolara. Zbog toga bi, za smanjivanje troškova, bilo dobro da može da se koristi lunarni led kao voda potrebna za život astronauta, dok bi vodonik i kiseonik, nakon razbijanja molekula vode, mogli da se koriste i kao raketno gorivo. Osim toga, dodaju, led sa Mjeseca bio bi koristan i za odlazak na druge svijetove poput Marsa.

Istraživanja iz 2020. pokazala su da vode u smrznutom agregatnom stanju ima širom Mjeseca, a ne samo u mračnim regionima južnog i sjevernog pola.

Astronauti misija Apolo nisu skupljali uzorke sa polova, već iz okoline ekvatora. Zbog toga bi „nova otkrića mogla da imaju značajne implikacije na stabilnost i prisustvo molekula vodonika u svim oblastima Mjeseca“, naveli su naučnici, prenosi Telegraf.

Lunarna misija Indijske svemirske istraživačke agencije Čandrajan-3 ljetos je otkrila i prisustvo sumpora u blizini južnog pola, pa bi i taj element mogao da se koristi za skladištenje baterija i izgradnju na Mesecu.

Rekordna posljednja misija

Prema podacima NASA, uzorak 79221 imao je 152,6 grama i prikupljen je u krateru Van Serg tokom misije Apolo 17, posljednje ljudske posjete Mjesecu. Astronauti Harison Šmit i Judžin Džin Sernan bili su na Mjesecu tri dana, od 11. do 14. decembra 1972. Ova misija je oborila rekorde prethodnih letova jer su astronauti najduže ostali na Mesecu, vratili su se na Zemlju sa najviše uzoraka, prešli su najviše kilometara, najduže ostali u lunarnoj orbiti… Osim toga, poslije misije Apolo 17 nijedna ljudska posada nije napustila nisku Zemljinu orbitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana