U Škotskoj otkriven delfin iz doba jure

Tanjug
U Škotskoj otkriven delfin iz doba jure

Škotska ima svog praistorijskog pomorskog reptila ali nije riječ o Nesi, mitskom čudovištu iz Loh Nesa.

Naučnici su saopštili da su istražili fosilne ostatke pomorskog reptila nalik delfinu na škotskom ostrvu Skaj. Životinja je živjela prije 170 miliona godina i bila je duga 4,3 metra, piše Rojters.

Stvorenje nazvano "Dearcmhara shawcroshi" pripada grupi ihtiosaurusa koji su bili dominantni vodeni reptili u vrijeme kada su dinosaurusi vladali svijetom. Ihtiosaurusi su živjeli 150 miliona godina prije nego što su nestali prije oko 95 miliona godina.

Reptil je živio u toplim, plitkim morima tokom jure, hraneći se ribom. Ostaci su nepotpuni ali oblik kostiju na prednjim perajima pokazuje da je, iako srednje veličine, bio izuzetno jak i brz plivač, kažu naučnici.

"Iz Škotske je i to je prvi, isključivo škotski vodeni reptil koji je otkriven i proučen", naveo je paleontolog Stiv Brusati sa Univerziteta u Edinburgu u studiji objavljenoj u listu "Scottish Journal of Geology".

"Mnogi drugi fosili pomorskih reptila pronađeni su u Škotskoj, ali je većina nestala u privatnim kolekcijama ili je prodata. Ovaj uzorak konačno razbija taj ciklus: pronašao ga je privatni kolekcionar koji je uradio sjajnu stvar - poklonio ga je muzeju i sarađivao sa naučnicima."

Amaterski lovac na fosile Brajan Šovkros pronašao je fosile na plaži na ostrvu Skaj 1959. i poklonio ih devedesetih glazgovskom Muzeju lova.

Stvorenje je dobilo ime "dearcmhara" (izgovara se džark vara) po galskom izrazu za "vodenog guštera" i Šokvrosu kome su naučnici željeli da odaju priznanje.

Otkriće reptila baca novo svjetlo na period Jure koji se smatra crnom rupom kada je riječ o fosilima pomorskih reptila i Škotska je jedna od rijetkih zemalja koja ima fosile iz tog perioda.

Drugi fosili ukazuju na to da je "vodeni gušter" živeo sa drugim vodenim reptilima poput plesiosaurusa a čuvena, neuhvatljiva Nesi, mitsko čudovište iz jezera Nes, najčešće se opisuje kao plesiosaur, sa dugim vratom i perajima poput vesla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana