U ekstremnim uslovima pronađeni živi mikrobi stari 50.000 godina

Srna
U ekstremnim uslovima pronađeni živi mikrobi stari 50.000 godina

U meksičkom pećinskom sistemu koji je toliko lijep, ali i vreo, da ima dva nadimka “raj” i “pakao”, naučnici su otkrili oblik života zarobljen u kristalu, koji je najvjerovatnije star 50.000 godina.

Drevni uspavani mikrobi u pećinama Naika na sjeveru Meksika žive od minerala poput gvožđa i mangana.


“To je superživot”, rekla je Penelope Boston, žena koja se nalazi na čelu Astrobiološkog instituta NASA i koja je prezentovala otkriće na Konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci.

Iako su rezultat su devetogodišnjeg istraživanja, ova otkrića još nisu objavljena u naučnom časopisu i nisu dobila potvrdu nezavisnih recenzenata. Boston planira da obavi još genetskih testiranja ovih oblika života, među kojima je oko 40 sojeva bakterija i virusa, toliko neobičnih, da su čak i njihovi najbliži srodnici genetički drugačiji najmanje 10 odsto. To znači da se razlikuju koliko i ljudi i pečurke, kaže Boston.

Naika pećine, napušteni rudnik olova i cinka, duboke su 800 metara. Prije početka iskovapavanja, bile su potpuno izolovane od ostatka svijeta. Neki dijelovi pećine bili su dovoljno veliki da se u njih smjesti čitava katedrala, a zbog izobilja kristala koji su oblagali njihove gvozdene zidove, naučnici su morali da nose “zemaljsku verziju” svemirskih odijela, kako bi sprečili kontaminaciju.

Neke od pećinskih odaja su bile toliko vrele, da su naučnici mogli da rade svega dvadesetak minuta, prije nego što su morali da se povuku u “hladnu” odaju u kojoj je temperatura dosezala 38 stepeni Celzijusa.

Pošto se još čeka izvještaj nezavisnih recenzenata, naučnici nisu mogli mnogo da komentarišu ovo otkriće. Ipak, biolog Univerziteta u Južnoj Floridi Norin Nunan, koja nije bila dio studije, ali je prisustvovala panelu na kojoj je prezentovana, kaže da sve to ima smisla.

“Zašto smo iznenađeni?”, pita se Nunan. “Kao biolog, rekla bih da je život na Zemlji ekstremno otporan i ekstremno raznovrstan”.

Ovo čak nije ni najstariji oblik takvih živih stvorenja. Prije nekoliko godina naučnici su pronašli mikrobe koji su stari i do pola miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana