Sjeverni ledeni okean bez leda u septembru 2055. godine

Srna
Sjeverni ledeni okean bez leda u septembru 2055. godine

MOSKVA - Međunarodni tim istraživača predviđa da će Sjeverni ledeni okean u septembru 2055. godine najvjerovatnije ostati nezaleđen.

Tim je modelovao kako će na Sjeverni ledeni okean uticati klimatske promjene, a model je pokazao da je malo vjerovatno da će ga led prekriti u septembru za 35 godina, kaže za Tas s Stanislav Marijanov, jedan od autora istraživanja i vodeći istraživač u laboratoriji za modeliranje biogeohemijskih ciklusa okeana na Institutu za okeanologiju “Širšov” pri Ruskoj akademiji nauka.

„Uspjeli smo da modeliramo uticaj klimatskih promjena prema različitim scenarijima rastućih emisija staklene bašte na ekosistem Arktičkog okeana. Uzeti su u obzir faktori poput područja smanjenja ledenog pokrivača, promjena temperature vode i slanosti”, objašnjava Marijanov.

Prema njegovim postojano će se povećavati na četiri mjeseca tokom godine do 2100. i trajati od sredine jula do sredine novembra.

Prognoza istraživača ukazuje na to da će se veka, što će biti izazvano smanjenim intenzitetom mješanja okeanskih slojeva.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana