Prvi put u istoriji: Lansirana raketa „Angara A5“ (VIDEO)

GS
Foto: Tanjug/ AP

Raketa-nosač "angara A5" sa gornjim stepenom "Orion" i probnim teretom lansirana je sa platforme 1A kosmodroma "Vostočni" tačno u podne po ruskom vremenu.

Za oko 12 i po minuta, gornji stepen "Oriona" sa probnim teretom će se odvojiti od trećeg stepena "angara" i nastaviti da ga ubacuje u ciljnu orbitu.

Prvobitno je lansiranje rakete bilo zakazano za utorak u 12 časova po moskovskom vremenu, ali lansiranje je otkazano.

Lansirna raketa može da nosi teret od više od 20 tona u orbitu, i polazna je tačka za planove Rusije da izgradi novu svemirsku stanicu u narednim godinama.

Kako je ranije rekao šef "Roskosmosa" Jurij Borisov, otkazivanje je uzrokovano kvarom sistema za nadopunjavanje rezervoara oksidatora centralne jedinice.

Lansiranje je zatim odloženo za srijedu u podne, međutim ni tada se nije održalo, prenosi ATV.

Prema riječima Borisova, primljena je komanda za otkazivanje zbog kvara u sistemu kontrole pokretanja motora.

Šef Roskosmosa je tada uvjerio da nije došlo do nepovratnih procesa koji zahtijevaju demontažu rakete, da su transferi iz tehničkih razloga uobičajena pojava za programere, a trenutna faza testiranja je usmjerena na identifikaciju takvih nijansi.

Naime, ovo lansiranje postalo je prvo lansiranje "angara" sa Vostočnog, a zajedno sa njim, počela su i testiranja dizajna leta kosmičkog raketnog kompleksa "Amur", koji uključuje i samu raketu-nosač i infrastrukturu kosmodroma.

Osi, toga, tokom lansiranja biće testiran gornji stepen "Oriona", za koji je ovaj let takođe bio prvi.

O raketama "angara"

"Angara" je porodica ruskih raketa-nosača od lake do teške klase. Njihovo gorivo koristi kerozin i tečni kiseonik – ekološki prihvatljive komponente, za razliku od goriva "proton-M", koje će "angara" zamijeniti u bliskoj budućnosti.

Pretpostavlja se da će se pored osnovnog teškog "angara-A5" (lansirna težina oko 773 tone, nosivost – do 24,5 tona u nisku Zemljinu orbitu), modifikacije "angara-A5M" povećane nosivosti i "angara-A5B", koja je planirana, proizvoditi i sa povratnim prvim, drugim i trećim stepenom na vodonik.

Uz pomoć raketa ove porodice, planirano je lansiranje satelita u nisku orbitu Zemlje (na primjer, orbitalna opservatorija "Spektr-UV"), jedan broj modula perspektivne ruske orbitalne stanice, kao i transportni brod nove generacije (PTK NP), koji će dopremiti posade na stanicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana