Naučnici na oprezu, pripremaju vakcinu zbog širenja bolesti

G.S.
Naučnici na oprezu, pripremaju vakcinu zbog širenja bolesti

Široko rasprostranjeno prisustvo ptičjeg gripa kod američke stoke i u mlijeku dovelo je do toga da su naučnici koji rade na stvaranju vakcina u stanju pripravnosti.

Godine 1918. od ptičjeg gripa je umrlo više od 50 miliona ljudi, više nego od bilo koje druge zabilježene epidemije, prenosi BBC.

Danas, visoko patogeni soj ptičjeg gripa, nazvan H5N1, izaziva globalnu pandemiju kod životinja, iako je infekcija ljudi ovim sojem do sada veoma rijetka.

Od pojave soja 1996. godine, uginule su milijarde živine, milioni ptica u divljini i zaraženo najmanje 48 vrsta sisara. U SAD su mačke sa farme uginule nakon što su pile nepasterizovano mlijeko goveda zaraženih H5N1. Najnoviji soj se nije prilagodio da se lako širi među ljudima, prenosi B92.

Od 2003. godine, 463 osobe su umrle od virusa, koji ima zastrašujuću stopu smrtnosti od preko 50 odsto među ljudima. Za sada se smatra da su slučajevi prenošenja sa čovjeka na čovjeka ograničeni i neodrživi.

Ali sposobnost virusa da prelazi sa sisara na sisara može se promijeniti.

U martu je utvrđeno da se varijanta širi među govedima i živinom. Do aprila, radnik na farmi u Teksasu postao je prva osoba koja se zarazila virusom od krave.

Sa modernim stočarstvom koje nudi potencijalno ogroman inkubator za virus, dalja mutacija koja rezultira efikasnijim širenjem kod sisara, uključujući ljude, mogla bi postati vjerovatnija, upozorili su naučnici.

Ako virus dobije sposobnost da se efikasno širi kod ljudi, vakcina bi bila jedan od načina da se uspori njegov napredak. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), virus još nije u fazi u kojoj je potrebna vakcina za ljude. Ali u iščekivanju promjena, SZO je potvrdila da postoje sistemi i planovi za njenu proizvodnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana