Naučnici: 2020. godina možda bude najtoplija

GS
Naučnici: 2020. godina možda bude najtoplija

NjUJORK - Naučnici američke nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji 75 odsto šanse da 2020. godina bude najtoplija u istoriji od kada se sprovode mjerenja, na šta ukazuje podatak da su prva tri meseca bila toplija samo 2016. godine.

Te godine je zabilježen jak uticaj "El Ninja" koji zagrijavanjem Pacifika utiče na prosjek temperature u svijetu, prenosi portal USA Today.

Ovogodišnje zagrijavanje je neubičajeno, smatraju naučnici, a to tumače kao posljedicu dugogodišnje emisije gasova staklene bašte usled sagorijevanja fosilnih goriva.

Kako navode, čak i da ne bude najtoplija, biće sigurno među pet najtoplijih ikada. Temperature iznad prosjeka neće zaobići ni našu zemlju, prenosi list Blic, navodeći da nas prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih pet mjeseci očekuje pretežno toplo vrijeme sa nešto višim temperaturama.

Tako se za Srbiju tokom maja i juna predviđa toplije vrijeme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine, piše list ističući da je 2019. godina bila najtoplija u Srbiji od kada se sprovode mjerenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana