Napravljen snimak planete udaljene od Zemlje 63 svjetlosne godine

G.S.
Napravljen snimak planete udaljene od Zemlje 63 svjetlosne godine

Grupa istraživača sa Instituta za astronomiju Maks Plank uspjela je da uhvati prvu optičku sliku egzoplanete koja je udaljena 63 svjetlosne godine od Zemlje.

Snimak planete smještene van Sunčevog sistema je napravljen pomoću najnaprednijeg optičkog teleskopa na svijetu u čileanskoj pustinji Atakama. Snimanje je izvedeno metodom radijalne brzine.

​Egzoplaneta nazvana “Beta Pictoris c”, druga je planeta otkrivena u tom sistemu.

“Ovo je prva direktna potvrda planete otkrivene metodom radijalne brzine”, rekao je Silvestre Lakur, vođa programa za posmatranje “ExoGRAVITY”, navodi “Sputnjik”.

Vodeći naučnik projekta sa Instituta Maks Plank, Frenk Ajzenhauer rekao je da tek počinju da istražuju zapanjujuće nove svijetove, od supermasivne crne rupe u centru naše galaksije do planeta izvan Sunčevog sistema.

“Beta Pictoris s” sistem se nalazi na oko 63,4 svjetlosne godine od Sunčevog sistema. Do danas su otkrivene samo dvije planete koje kruže u mladom sistemu - prva otkrivena i fotografisana 2008. godine nazvana je “Beta Pictoris b”. Druga, “Beta Pictoris c”, otkriven je u drugoj polovini 2019. godine, a sada je napravljen njen jedinstven snimak.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana