Letjelica američke kompanije poslala prve fotografije iz svemira (FOTO)

GS
Foto: SKISelata

Letjelica "Odisej" američke kompanije Intuitiv mašins poslala je na Zemlju prve fotografije iz svemira.

Ovih nekoliko fotografija sonda je slikala sebe i Zemlju u pozadini, napravljene su čim se odvojila od rakete "falkon 9" kompanije SpejsEks.

"Intuitiv mašins uspešno je poslala prve slike misije IM-1 na Zemlju 16. februara 2024. Slike su nastale odmah nakon odvajanja od letjelice SpejsEksa na prvom putovanju ka Mjesecu pod inicijativom NASA", navela je kompanija Intuitiv mašins na Iksu (nekadašnjem Tviteru).

Ako sve bude po planu, "Odisej" bi trebalo da sleti u oblast lunarnog južnog pola 22. februara. To je predio u koji je do sada uspješno sletela samo indijska sonda Vikram, i to u avgustu prošle godine. Takođe, to bi moglo da bude prvo uspješno slijetanje sonde privatne kompanije na Mesec.

Sonda "Odisej" teška je 675 kilograma i ima veličinu tipične britanske telefonske govornice, zbog čega ga neki porede sa uređajem TARDIS iz britanske naučnofantastične serije "Dr Hu". Na Mjesec nosi šest instrumenata NASA, koja je sa privatnom kompanijom imala ugovor vrijedan 118 miliona dolara, kao i šest komercijalnih tovara.

Lunarna sonda "Odisej" lansirana je u svemir na Sretenje 15. februara iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Njen let ka Mjesecu predstavlja drugi pokušaj NASA da ove godine pošalje privatnu sondu na lunarnu površinu. Prvi pokušaj, ujedno i prvi pokušaj američkog povratka na Mjesec poslije 1972, završen je debakl – sonda „Peregrin“ imala je velikih problema samo nekoliko sati nakon polijetanja, pa je vraćena ka Zemlji, gdje je sagorila u atmosferi.

Rusija je bila prva zemlja koja je uspešno spustila letjelicu na Mjesec – sondu Luna-9 3. februara 1966, ali je onda 16. jula 1969. Amerika prva i jedina do sada spustila ljude na lunarnu površinu. Nijedna od ove dve zemlje nije uspješno spustila letjelicu na Zemljin satelit od sedamdesetih godina. Kina je to uspješno uradila 2013, Indija 2023, a Japan prije mjesec dana, prenosi b92.

 

Intuitive Machines successfully transmitted its first IM-1 mission images to Earth on February 16, 2024. The images were captured shortly after separation from @SpaceX's second stage on Intuitive Machines’ first journey to the Moon under @NASA's CLPS initiative. pic.twitter.com/9LccL6q5tF

— Intuitive Machines (@Int_Machines) February 17, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana