Lansiran indijski geosinhroni satelit GSAT-19

Srna
Lansiran indijski geosinhroni satelit GSAT-19

Nju Delhi - Indija je uz pomoć svoje najjače rakete lansirala satelit za komunikacije i tako uvećala šanse da dobije više od 300 milijardi dolara od globalne svemirske industrije, kao i nadu da će indijska posada učestvovati u nekoj svemirskoj misiji, prenijeli su indijski mediji.

Raketa koja je ponijela geosinhroni satelit "Mk 3" poletjela je iz Svemirskog centra u Šriharikoti u južnom dijelu Indije.


Satelit "SAT-19", težak 3.136 kilograma, najteži je satelit ikada lansiran u orbitu, saopšteno je iz svemirske agencije.

Premijer Indije Narendra Modi čestitao je naučnicima koji su omogućili lansiranje i istakao da je ovaj događaj približio Indiju sljedećoj generaciji lansiranja.

Vlada Indije promoviše domaći svemirski program kao demonstraciju jeftine tehnologije. Indija je u februaru lansirala 104 satelita u jednoj misiji.

Svemirska agencija Indije razmatra mogućnost slanja posade astronauta u nisku orbitu, ali Vlada još nije definisala program za takvu misiju.

Indija je u maju lansirala zajednički satelit za komunikaciju manjih država, kao dio napora indijskih vlasti da pokažu dobru volju u odnosima u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana