Koliko će biti životni vijek u 2050. godini?

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Životni vijek na globalnom nivou biće povećan za gotovo pet godina do 2050, sa 73,6 godina koliko je bio u 2022. na 78,2 godine u 2050. godini, navodi se u studiji objavljenoj u engleskom časopisu Lanset.

U tom medicinskom časopisu se navodi da će do 2050. godine očekivani životni vijek muškaraca biti povećan za 4,9 godina na 76 godina, a žena za 4,3 godine na 80,5 godina. 

U studiji, koju je sačinio Institut za javno zdravlje koji se bavi globalnom zdravstvenom statistikom, a nalazi se na Univerzitetu Vašington u Sijetlu u SAD, ističe se da će očekivani životni vijek rasti brže u regionima koji trenutno imaju relativno nizak životni vijek, kao što je podsaharska Afrika.

Prema tom istraživanju, kontinuirani rast očekivanog životnog vijeka posljedica je mjera u javnom zdravstvu koje su dovele do efikasnog liječenja kardiovaskularnih bolesti, korone i niza drugih zaraznih bolesti.

Istovremeno, naučnici naglašavaju da će neinfektivne bolesti više ometati rast očekivanog životnog vijeka u budućnosti nego zarazne, navodeći kao primjer kardiovaskularne bolesti, kancer, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes, prenio je sajt Medikal pres.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana