Nove LED sijalice su kao Sunce

Dojče vele
Nove LED sijalice su kao Sunce

Tim njemačkih naučnika je nakon višemjesečnog testiranja potvrdio najnovije otkriće. LED sijalice mogu bolje i prirodnije da osvjetljavaju prostor, zahvaljujući novom materijalu.

Iako ne zvuče revolucionarno, saznanja njemačkih naučnika nagovještavaju daleko veću energetsku efikasnost i prirodnije osvjetljavanje prostora. Volfgang Šnik i nije neki veliki poznavalac sistema za rasvjetu. Do 2001. ga sijalice nisu preterano zanimale. Ali vremenom je ovaj hemičar počeo da obraća pažnju na kvalitet svjetla sijalica, koje je zajedno za suprugom obično kupovao. „Odlazak u kupovinu sa ženom je poseban doživljavaj. Jer to podrazumijeva akcije poput izlaska napolje sa sve novom haljinom, kako bi utvrdili kako joj stoji na dnevnom svijetlu", priča Šnik.

Gotovo svaki potrošač je barem jednom iskusio neprijatnost, zbog koje bi svoje „prepoznavanje boja" doveo u pitanje. I zaista, nešto što u nekoj radnji djeluje crno, na dnevnoj svjetlost može biti tamno plavo. Zato je profesor Šnik odlučio da okupi par naučnika na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu i potraži rješenje koje će potrošačima olakšati život.

Nije im bilo potrebno previše vremena, kako bi utvrdili da je luminofor (hemijsko jedinjenje) koje omogućava proces luminiscencije i osvjetljavanje prostora nedovoljno efikasno. Zato su krenuli u potragu za novim, efikasnijim. Istraživanja sprovedena do sada nagoveštaju rješavanje problema. Materijal koji omogućava rad LED (svjetlećih dioda) u sijalicama je moguće pospješiti u toj mjeri, da bi na tržištu uređaja za rasvjetu moglo doći do revolucionarnih promjena.

Miješanjem boja do prirodne svjetlosti

Od kako su obične sijalice (na zahtjev Evropske unije) 2012. godine povučene sa tržišta, LED sijalice su postale jedina alternativa. Štedljive su i efektnije od onih kojima je potrebno „zagrijevanje" da bi „obasjale" prostor. I što je najvažnije nisu toksične. Probleme koje su mnogi potrošači u EU iskusili, ne odgovaraju navedenim karakteristikama. Pri tome svjetlost koju većina LED sijalica proizvodi nije dovoljno efikasna. Neki je čak nazivaju monotonom i vještačkom.

Naučnici kažu da se problem „krije" u tehničkoj činjenici da LED sijalice mogu da proizvedu samo jednu boju, dok je dnevna svjetlost miješavine više njih. Zbog toga i djelujemo neprirodno kada se pogleda u ogledalo u kupatilu, u kojem prostor osvijetljava LED sijalica. Njemački hemičari tvrde da su pronašli rješenje koje se ogleda u novom „šarolikom" luminoforu, supstanci koja u kombinaciji sa plavom LED sijalicom daje prirodniju svjetlost. U suštini je riječ o istom principu, koji fotografi primjenjuju kada žele specifične nijanse svijetla, korišćenjem krep papira ili papira u nekoj boji.

Prije par godina Šnik i njegove kolege su u saradnji sa kompanijom Filips započeli laboratorijska istraživanja, kako bi došli do nove, efikasnije vrste luminofora. Onog trenutka kada im je to pošlo za rukom, proizvedeno je par modela, koji su se ubrzo našli i na tržištu. Međutim, poboljšanje nije bilo dovoljno, kaže profesor Šnik. „Otkriće je bilo uspješno, ali sam na čelni ljudi u industriji proizvoda za rasvjetu rekli da bi materijal morao biti još efikasniji.

Nalik sunčevoj svjetlosti

Istraživanje je moralo biti nastavljeno, sve dok rezultat nije bio zadovoljavajući za sve. Naučnici su sebi zadali težak zadatak. Novo hemijsko jedinjenje mora biti u toj mjeri efikasno, da svijetlo nastalo paljenjem nove LED sijalice djeluje „kao prirodno".

Uslijedila su nova testiranja i mjerenja. Nakon više prilagođavanja nove vrste luminofora, tzv. indeks reprodukcije boja (CRI) potvrdio je senzacionalno otkriće. „Indeks reprodukcije mora bi što je moguće veći. Što je bliži koeficijentu 100, to je svjetlost prirodnija. Dosadašnje LED sijalice su obično ostvarivale maksimum od 80. Nove koje ovo otkriće omogućava, prelaze koeficijent 90."

Profesor Šnik otkriva i da je problem, na koji su njihova istraživanja ukazala, bila količina crvene svjetlosti, kojeg je za ljudsko oko bilo previše. Sa novim LED sijalicama to više neće biti slučaj. Pri tome svjetlost koju budu proizvodile, ne samo da će djelovati prirodnije, nego će biti i energetski efikasnije. Njemački naučnici kažu za 10 do 14 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana