Windows 11 unosi još jednu važnu promjenu

G.S.
Windows 11 unosi još jednu važnu promjenu

Enkripcija postaje standard u tehnološkom svetu, a poslednji koji je uvodi kao obaveznu za sve uređaje je operativni sistem Windows 11.

Majkrosoft će, od verzije Windows 11 24H2 verzije, omogućiti da enkripcija bude podrazumevana za Pro i Home varijante, kako za nove instalacije, tako i za resete sistema.

Ovo je potvrdio i sam Majkrosoft, rekavši kako želi da podrži usvajanje enkripcije uređaja. Ovu funkciju omogućava BitLoker tehnologija kako bi se enkriptovali drajvovi sistema, a sve u cilju očuvanja podataka.

Ako prihvatite ovo, jedino bi trebalo da znate da morate da napravite bekap vašeg BitLoker „rekoveri“ ključa, jer ako izgubite pristup tome, izgubićete i pristup čitavom računaru, prenosi B92.

Dobra vijest je, međutim, to što ne morate odjednom da imate enkriptovan računar, jer ćete moći da odaberete da li želite ovo ili ne.

Mada su hardverski zahtevi za Windows 11 uglavnom kompatibilni sa BitLokerom, oni koji žele da ugase automatsku enkripciju uređaja imaju nekoliko opcija.

Prvo, to može da se uradi pomoću modifikacije registra tokom instalacije, a drugo, mogu da se koriste alati kao što je Rufus. Sve ovo, međutim, verovatno ne bi bilo pametno da radite ukoliko nemate neki stariji računar, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana