Vikipedija objavila spisak 25 najgledanijih stranica u 2023.

Tanjug
Foto: Ilustracija

SAN FRANCISKO - Višejezična internetska enciklopedija Vikipedija objavila je spisak 25 stranica koje su najviše puta pregledane i navela da se na prva tri mjesta nalaze Čet dži-pi-ti, Openhajmer i zabava u Indiji.

Spisak je pokazao da raste zanimanje za inovacije, vještačku inteligenciju, ljude koji su preminuli ove godine, prenosi CNN.
    
Prema podacima, Vikipedija koju vodi neprofitna fondacija Vikimedija je do sada u 2023. godini imala više od 84 milijarde pregleda stranica, od kojih je Čet dži-pi-ti na prvom mjestu sa 49,4 miliona pregleda.
    
"Jasno je da su ljudi želeli da bolje razumeju istoriju i kontekst koji stoji iza ChatGPT tehnologije dok su eksperimentisali sa njom", rekla je Anuša Alikan, direktorka za komunikacije fondacije Vikimedija.
    
Kako se navodi, publika Indije i Jugoistočne Azije izvršila je veliki uticaj na listu 2023. godine, pošto su petinu liste činili mediji iz tog regiona i same Indije.
    
Među najgledanijih 25 stranica, osim Čet dži-pi-tija, našli su se preminuli u 2023., Openhajmer, Svjetsko prvenstvo u kriketu, Indijska premijer liga, indijski filmovi Javan i Patan, Tejlor Svift, film Barbi, Kristijano Ronaldo, lajonel Mesi, Premijer Liga, Metju Peri, SAD, Ilon Mask.
    
Na listu su i film Avatar, Indija, Liza Meri Prisli, Čuvari galaksije, ruska invazija na Ukrajinu, Endrju Tejt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana