Stručnjaci upozoravaju na opasnosti punjenja mobilnih telefona na aerodromima

GS
Foto: Telegram

Na društvenim mrežama nedavno se pojavio video koji upozorava na rizike povezane sa punjenjem mobilnih telefona na aerodromima.

Snimak, koji je objavila jedna turistička agencija, naglašava da utičnice za punjenje na aerodromima mogu predstavljati sajber bezbjednosni rizik za putnike. U videu se posebno upozorava na opasnost od tzv. "juice jacking-a", metode koju hakeri koriste da preko USB porta za punjenje pristupe podacima na telefonima.

FBI je izdao upozorenje o ovom problemu, a Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) objasnila je kako hakeri mogu instalirati zlonamjerni softver na javne USB stanice za punjenje, omogućavajući im pristup elektronskim uređajima i krađu podataka dok se uređaji pune. Kao rezultat, ove informacije mogu biti iskorišćene za pristup online nalozima ili čak biti prodavane.

Kao alternativu, video preporučuje korišćenje sopstvenih baterija i prenosivih punjača dok ste na aerodromu, kako biste izbjegli potencijalne hakerske napade i zaštitili svoje lične podatke. Dodatno, u komentarima ispod videa, sugerisano je da putnici mogu koristiti obične električne utičnice pomoću punjača ili nabaviti specijalne USB kablove koji su dizajnirani samo za napajanje, bez mogućnosti prenosa podataka, kao dodatnu mjeru predostrožnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana