SpaceX počeo javno beta testiranje Starlink internet mreže

Kliks
Foto: Mark Handley/University College London

Kompanija SpaceX je započela javno beta testiranje svog Starlink programa, mreže koju čini konstelacija satelita zadužena da omogući globalnu pokrivenost internetom iz svemira.

Kako bi se pridružili beta testiranju nazvanom Better Than Nothing Beta, korisnici moraju kupiti svu Starlink opremu za 499 dolara, te mjesečno plaćati 99 dolara za aktivnu uslugu.

Kompanija je emailom kontaktirala one koji su se prijavili putem SpaceX-ove Starlink web stranice kako bi ih upoznala s detaljima programa, odnosno šta mogu očekivati Starlink sistema u početku.

"Očekujte da brzina interneta varira između 50Mb/s i 150Mb/s te latenciju od 20 do 30ms. u narednih nekoliko mjeseci dok poboljšavamo Starlink sistem. Biće i perioda bez konekcije.''

Brzina će se povećavati vremenom kako kompanija bude instalirala više stanica na tlu koje će primati signale satelita. Nadogradnje softvera će se nastaviti, a do 2021. godine se očekuje smanjenje latencije na 16 do 19 ms.

SpaceX je Starlink konstelaciju zamislio sa gotovo 12.000 satelita u niskim orbitama Zemlje kako bi pružali konstantnu interent konekciju.

Taj broj satelita je navodno potreban kako bi najmanje jedan satelit bio iznad svakog dijela Zemlje u svakom trenutku.

Dosad je lansirano gotovo 900 satelita, ali neki od njih su zatajili u orbiti, dok je kompanija aktivno uklonila pojedine satelite.

Osnivač i direktor kompanije Elon Mask je rekao da je potrebno minimalno 800 satelita u svemiru kako bi mreža imala "značajne operativne mogućnosti".

Kako bi se spojili na sistem, korisnici moraju kupiti jedan od SpaceX-ovih korisničkih terminala koji se postavljaju na tripode i usmjeravaju prema nebu, odnosno satelitima.

Postoji i aplikacija koja pruža detaljna upustva.

Javno beta testiranje Starlink mreže počinje u SAD-u i Kanadi.

Privatno beta testiranje je počelo tokom ljeta, a učesnici su sve morali držati u tajnosti. Ipak, neke informacije su "procurile" u javnost, kao što je prosječna brzina između 11 i 80Mbps. SpaceX je tvrdio da je brzina dostizala do 100 Mbps.

SpaceX je testirao i "svemirske lasere" svojih satelita koji će im omogućiti da međusobno komuniciraju i potencijalno povećaju dijeljenje podataka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana