Ovo je deset najboljih Android aplikacija 2023. godine

GS
Foto: Ilustracija

Završetak 2023. godine je za manje od mjesec dana, i kako bi proslavio kraj godine, Gugl je proglasio dobitnike najboljih Android aplikacija – Gugl Plej Best of 2023 nagrada.

Kako ne bismo mnogo dužili, fokusiraćemo se samo na aplikacije, jer je kompanija uvela nove kategorije ove godine, poput “Najbolja Android aplikacija s vještačkom inteligencijom” i “Najbolja Android aplikacija za više uređaja”.

Ovo je uzrokovalo značajan rast liste, pa nismo mogli uključiti i najbolje Hrombuk ili tablet aplikacije (ako vas zanima, pobhednik najbolje Hrombuk aplikacije je FlipaKlip, softver koji pomaže ljudima da prave 2D animacije, a pobjednik najbolje tablet aplikacije je Koncepts, vektorski alat za crtanje).

Gugl navodi da je lista na njegovom blogu usredsređena na američke pobjednike, dok drugi regioni navodno imaju drugačije.

Međutim, kada smo pogledali druge regione, unosi su se podudarali sa američkom listom, osim jednog jedinog odstupanja.

Imprint (Imprint): Učite vizuelno

Gugl je dodijelio nagradu za Najbolju aplikaciju 2023. godine aplikaciji Imprint: Lern Vižuali (Imprint: Learn Visually), obrazovnom softveru koji se trudi da vas poduči novim vještinama i svijetu oko vas putem interesantnih, kratkih lekcija.

Nudi personalizovano iskustvo iz kojeg možete naučiti o temama koje vas zanimaju, od ljudske istorije do psihologije. Imprint to čini putem upečatljivog vizuelnog pripovijedanja.

Spotifaj (Spotify)

Spotifaj je osvojio nagradu za Najbolju aplikaciju za više uređaja omogućavajući strimovanje muzike na različitim mjestima – bilo u kuhinji, tokom vožnje do planinarenja, ili van grada.

Kompanija ističe sposobnost usluge “daljinskog upravljanja reprodukcijom na drugom uređaju”. Takođe možete preuzeti omiljene pjesme za slušanje oflajn. Ono što je zanimljivo, to je jedina aplikacija za strimovanje muzike na cijeloj listi.

Najbolja Android aplikacija po glasovima publike – Čet GPT (ChatGPT)

Početkom novembra, Gugl je dozvolio ljudima da glasaju za ono što smatraju da je najboljolja Android aplikacija godine. E pa “Nagradu korisnika” je odnio Čet GPT, što i nije toliko iznenađenje, po našem mišljenju.

Čet GPT je osvojio svijet 2023. godine kao jedna od vodećih platformi za generativnu vještačku inteligenciju, a njegova tehnologija pokreće Majkrosoft Bing Čet. Osim toga, 2024. se očekuje kao velika godina za njega.

Bambl For Frends (Bumble For Friends): Upoznaj prijatelje u realnom životu

Ako tražite nove prijatelje ili ste nedavno preselili u drugi grad, preporučuje se instaliranje Bambl For Frends (BFF ukratko) na svom pametnom telefonu. Razlikuje se od redovne Bambl aplikacije jer se ne fokusira na pronalaženje radi sastanaka i muvanja.

Umjesto toga, BFF pomaže u u stvaranju iskrenih prijateljstava, kako i samo ime sugeriše, s drugima u vašem lokalnom području.

Voidpet Garden (Voidpet Garden): Mentalno zdravlje

Voidpet Garden: Mental Helt osvojio je nagradu Best for Personal Grovt i prilično je jedinstven. Cilj mu je da vam pomogne u vježbanju svijesti i brige o sebi kako biste poboljšali svoje mentalno zdravlje.

To radi na način sličan Pokemonu, tako što prikupljate Void Pets, koji su navodno stvoreni iz negativnih emocija.

Podižete ova stvorenja ispunjavajući zadatke kako biste ih pretvorili u nebeske zmajeve, pri čemu svaki predstavlja pozitivnu karakteristiku korisnika.

Artifakt (Artifact): Nahranite svoju radoznalost

Artifakt: Nahranite svoju radoznalost sličan je Imprintu, s tim što je i ovo aplikacija koja može korisnike podučavati o svijetu, ali to čini na drugačiji način.

On funkcioniše poput Eksplor stranice mreže Iks (ranije poznate kao Tviter) nudeći kurirani striming vijesti sa interneta.

Obuhvata različite teme poput tehnološke industrije, politike i igara. Korisnici čak imaju opciju označavanja određenih priča kao privlačnih klikom radi bolje kuracije.

Aver (Aware): Svijest i dobrobit

Aver je još jedna mentalna zdravstvena aplikacija poput Voidpet Garden, iako pristupa svijesti na nešto drugačiji način.

To je vrsta softvera za vođenje dnevnika koji sadrži “naučno zasnovane vežbe (pored) vođenih sesija uživo”. Ne morate kreirati nalog, a takođe je potpuno besplatna. Nema potrebe za pretplatom.

Vrijedno je pomenuti da ova aplikacija ima najmanje preuzimanja od svih na ovoj listi, iako očekujemo da će eksponencijalno rasti s obzirom na to da je osvojila nagradu “Best hiden gem”.

Karakter AI: AI-Paverd Čet (Character AI: AI-Powered Chat)

Iako je osvojio nagradu korisnika, Čet GPT je efikasno ignorisan od strane Gugla jer nije dobio titulu Najbolje AI. Tu čast je dobio Karakter AI, aplikacija puna čet botova pokretanih ličnostima s kojima možete razgovarati.

Na primjer, možete razgovarati s Ameliom Erhart, Julijem Cezarom ili Posejdonom, Bogom okeana. Korisnici čak mogu razgovarati sa Viskers mačkom. Kako možete pretpostaviti, namjena ove aplikacije je zabavno interaktivno iskustvo – gotovo kao video igra.

Patrol Akademi (PAW Patrol Academy)

Za porodice, Gugl je preporučio Patrol Akademi, aplikaciju u kojoj mala djeca od dvije do pet godina mogu učiti vještine rješavanja problema, sticati samopouzdanje i povezivati se sa svojom kreativnom stranom.

Ovdje ćete pronaći likove iz popularne animirane serije u različitim interaktivnim avanturama, kao i isječke iz određenih epizoda.

Ono što je dobro je da ne mora biti povezan s Vaj Fajem tako da djeca mogu uživati u ovoj zabavi gdje god da idete.

AVorld: podrška za AktNau (AWorld: podrška za ActNow)

Zatvarajući listu najboljih Android aplikacija za 2023. godinu Gugl je uvrstio AVorld u kao podršku za AktNau.

Njegova svrha je da nauči ljude kako da se suprotstave klimatskim promjenama proračunavanjem njihovog ugljeničnog otiska i saznaju kako mogu promijeniti svoj način života kako bi smanjili uticaj koji mogu imati na okolinu.

Softver će preporučiti osnovne aktivnosti poput sadnje drveća radi smanjenja emisija ugljenika ili korišćenje prirodnih proizvoda, između ostalog.

AVorld će vas takođe ohrabrivati da se pridružite grupnim izazovima izvršavanjem određenog broja ekološki prihvatljivih akcija, zaključuje listu "TehRadar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana