Meta na Instagramu prikupljala podatke djece mlađe od 13 godina

GS
Meta na Instagramu prikupljala podatke djece mlađe od 13 godina

MENLO PARK- Kompanija Meta je najmanje od početka 2019. godine odbijala da ugasi većinu Instagram naloga koje pripadaju djeci mlađoj od 13 godina i prikupljala je njihove lične podatke bez saglasnosti roditelja, pokazuje dokument iz tekuće federalne tužbe protiv kompanije iz Menlo Parka.

Prema tužbi u 54 tačke, Meta je prekršila niz američkih državnih zakona o zaštiti potrošača, kao i Pravilo o zaštiti privatnosti djece na mreži, prenosi Si-En-En.

"Metini sopstveni zapisi otkrivaju da su na Instagramu prisutni milioni dece mlađe od 13 godina, kao i da stotine hiljada tinejdžera troše više od pet sati dnevno na ovoj platformi", navodi se u sudskom dokumentu.

U nezapečaćenoj tužbi se takođe ističe da je Meta znala da njen algoritam može usmjeriti djecu ka štetnom sadržaju.

Prema internoj komunikaciji kompanije Meta koja se citira u dokumentu, zaposleni su napisali da su zabrinuti zbog toga što "sadržaj na Instagramu deluje negativno na mlade između 10 i 12 godina i utiče na njihovo mentalno stanje", kao i da Instagramovi algoritmi vode ove mlade u negativne spirale i povratne petlje iz kojih je teško izaći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana