Koja je idealna količina radne memorije koja vam je potrebna u 2024. godini?

GS
Foto: X.com

​Premijum telefoni nude pregršt radne memorije koja može ići čak do 24GB, ali uz to ide i poprilična cijena. Sa druge strane, jeftiniji modeli dolaze sa znatno skromnijim konfiguracijama koje se najčešće kreću između 6 i 8GB.

Zato smo se zapitali, koja je to idealna količina radne memorije koja vam je potrebna u 2024. godini?

Svaki računar, uključujući i vaš pametni telefon, koristi Random Access Memory (RAM). Vaši trenutno pokrenuti programi, njihovi podaci i operativni sistem se skladište u RAM-u dok računar radi. Prije desetak godina, Android uređaji su imali 512MB ili 1GB memorije. Međutim, prosječna količina RAM-a u uređajima brzo je rasla. Mnogi premijum uređaji su 2012. godine imali 3GB RAM-a, a nekoliko godina kasnije 4GB postao je standard. Sada se 4GB smatra apsolutnim minimumom za novi uređaj.

Bez obzira koliko RAM-a vaš uređaj ima, to je konačan resurs kojim moramo pažljivo upravljati. Svaki put kada otvorite novu aplikaciju, ona mora da zauzme dio ove memorije. Jednostavne aplikacije i igre koristiće nekoliko stotina megabajta, dok će sofisticiranije igre možda koristiti do gigabajta RAM-a, a najzahtjevnije igre mogu koristiti i do 1,5 GB RAM-a.

Sa 4GB RAM-a, smartfon ima dovoljno mjesta za nekoliko srednjih igara ili aplikacija, zajedno sa operativnim sistemom, da srećno koegzistiraju. Međutim, u nekom trenutku neće biti više slobodnog RAM-a.

Očigledno je da 4GB nije dovoljno za prosječnu količinu multitaskinga koju prosječan korisnik u 2024. godini očekuje. U memoriji će ostati samo posljednje tri ili četiri igre. Aplikacije za produktivnost obično su manje od igara, pa je moguće pokrenuti pet ili šest manjih aplikacija zajedno prije nego što se neke od njih ponovo učitaju kada se vratite na njih. 6GB RAM-a pomoći će da se ublaži ovaj problem, ali ga neće u potpunosti riješiti.

Naravno, ukoliko tražite više radne memorije kako bi sve funkcionisalo i radilo baš onako kako želite, to najčešće znači i prelazak u višu klasu telefona koji zahtjevaju znatno više novca u odnosu na ono što su korisnici spremni da izdvoje.

Na svu sreću, zahvaljujući kompaniji Motorola, sada možete da kupite telefon koji dolazi sa čak 12GB radne memorije i 256GB interne i koji košta znatno niže od sličnih konkurentskih modela - 29.990rsd

U pitanju je model Motorola g54.

Kako bi korisnici u svakom trenutku bili u prilici da izvuku maksimum, Motorola je uključila MediaTek Dimensity 7020 procesor sa osam jezgara brzine do 2.2Ghz za glatko prikazivanje videa, brz gejming i uživanje u multimediji bez granica, uparen sa 12/256GB radne i interne memorije.

Motorola g54 5G power edition opremljena je i 50MP kamera senzorom sa optičkom stabilizacijom slike, kao i Quad Pixel tehnologijom za četiri puta bolju osjetljivost u uslovima lošeg osvjetljenja što za rezultat ima oštrije i živopisnije fotografije. Korisnici mogu da se približe znatno bliže onome što slikaju uz Macro Vision kameru kako bi zabilježili i najsitnije detalje koji bi standardnom objektivu promakli. Kamera sistem zaokružuje 16MP senzor sa prednje strane telefona.

Motorola g54 5G power edition takođe redefiniše visoku rezoluciju, dozvoljavajući korisnicima da iskuse omiljene serije i filmove u Full HD+ rezoluciji bez žrtvovanja kvaliteta slike. Uz izuzetno fluidno osvježavanje ekrana od 120Hz – prebacivanje sa aplikacije na aplikaciju, igranje igara i surfovanje internetom su glatki i bez ikakvog sjeckanja

Osvježavanje ekrana automatski se podešava u odnosu na tip sadržaja koji se prikazuje na displeju, dok registrovanje dodira od 240Hz nudi znatno brži odziv u poređenju sa standardnim displejom.

Baterija takođe neće predstavljati brigu, jer Motorola g54 5G power edition dolazi sa baterijom kapaciteta 6.000mAh sa podrškom za brzo TurboPower punjenje kako korisnici ni u jednom trenutku ne bi brinuli o tome da li će ostati bez energije u ključnom trenutku.

Kako biste saznali više, čitajte o najnovijim vijestima na Story Hub ili Motorola Global Blog, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana