Godinu dana od proboja vještačke inteligencije

GS
Foto: Ilustracija

Navršilo se godina od kako je kalifornijska kompanija OpenAI lansirala Chat GPT. Sa četbotom sa vještačkom inteligencijom, za samo dva mjeseca od pokretanja, "ćaskalo" je preko sto miliona korisnika, iako je samo riječ o virtuelnom asistentu čiji tvorci uskoro obećavaju "turbo" verziju.

"Volimo vas. Stvorili ste nešto čarobno", tim riječima je, uoči prvog rođendana Chat GPT-ja, na konferenciji u San Francisku počeo govor Satja Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, korporacije koja ulaže ogromne količine novca u OpenAI.

Tehnološka kompanija OpenAI je 30. novembra 2022. predstavila Chat GPT koji je po upotrebi "eksplodirao" - postao je najbrža rastuća aplikacija u istoriji.

Tim inženjera i istraživača OpenAI-u je "trenirao" četbota na velikom skupu tekstualnih podataka sa interneta da bi naučio jezik i razvio sposobnost odgovaranja na različite upite.

Prvobitno je bio besplatan, ali nekoliko mjeseci nakon pokretanja, napredniju verziju trebalo je platiti 20 dolara mjesečno.

Chat GPT svake nedjelje koristi sto miliona ljudi, tvrdi izvršni direktor američke kompanije OpenAI Sem Altman, godinu dana kasnije, prenosi "RTS".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana