Dobre vijesti za one koji žele jeftiniji ajfon

GS
Dobre vijesti za one koji žele jeftiniji ajfon

Dok ove godine od Epla (Apple) očekujemo samo seriju Ajfon 16 (iPhone 16), sljedeće godine kompanija bi mogla predstaviti i jeftiniji model svojih telefona.

Epl je nekoliko puta mijenjao mišljenje o svojim telefonima iz serije SE. Riječ je o najjeftinijim modelima ajfona koji donose određeni kompromis jer, iako telefoni dolaze sa snažnim hardverom, u odnosu na skuplje modele imaju stariji dizajn, mali ekran, lošije kamere itd.

Iako se jedno vrijeme činilo kako bi u potpunosti mogli odustati od prodaje ovakvih telefona, čini se kako Epl ipak priprema četvrtu generaciju ajfona SE, a šta možemo očekivati od tog uređaja.

Snažan hardver

Naravno, nije riječ o službenim informacijama, već o glasinama koje dolaze od osoba upoznatih s planovima kompanije, a prema tim planovima, iPhone SE 4 u prodaji bi se trebao pojaviti tokom sljedeće godine, a dizajnom će biti sličan nadolazećem modelu ajfon 16, pri čemu treba naglasiti kako je ostalo još dosta vremena do njegova predstavljanja tako da bi Epl tokom sljedećih mjeseci mogao nešto promijeniti oko njegovog dizajna i opcija.

Ono što možemo očekivati jest uređaj s dijagonalom ekrana od 6,1 inč, a zanimljivo je da bi, kao i na skupljim modelima, i ovaj uređaj trebao dobiti opciju Dinamik ajland. Kao i na dosadašnjim modelima iz jeftinije Eplove serije, i SE4 trebao bi imati samo jednu kameru sa zadnje strane.

S obzirom na to da su svi raniji modeli jeftinijeg ajfona imali napredan hardver, odnosno kada su predstavljeni pokretale su ih posljednje generacije Eplovih čipova, isto možemo očekivati i za SE4. Njega bi, dakle, trebao pokretati ili čip sa ajfona 15 Pro - riječ je o A17 Pro čipu ili nadolazeći čipset A18 Bionic koji će biti ugrađen u modele ajfone 16 i 16 Plus.

Eplov 5G modem

Krajem prošle godine o Eplovim planovima pisao je i poznati analitičar Ming-Ći Kuo koji je tada rekao da bi novi model iz serije SE trebao biti baziran ili na ajfonu 14 ili na 16 te da će imati OLED ekran i Eplov 5G modem. Ovaj modem trebao bi se prvi put pojaviti upravo na ovom telefonu, a Epl je navodno ranije imao velikih problema s njegovim razvojem, no čini se kako su ti problemi sada ipak riješeni, piše Zimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana