Za ovaj restaurirani Porše 911 treba izdvojiti 349.000 evra

Srna
Za ovaj restaurirani Porše 911 treba izdvojiti 349.000 evra

Iza jedne od mnogobrojnih restauracija i modifikacija na temu besmrtnih “elfera” stoji američka kompanija RSR Project iz Njujorka u kojoj kao inspiracija služi samo čuveni trkaći model 911 Karera 2.8 RSR iz sedamdesetih godina.

Američka kompanija RSR Project spada među najcjenjenije kompanije koje se bave restauracijama i modifikacijama na osnovici starijih generacija Poršea 911, a i posljednja kreacija posvećenog tima na čijem čelu je osnivač RSR-a Ričard Shikman inspirisana je čuvenim Poršeovim trkaćim modelom 911 Karera 2.8 RSR koji je sedamdesetih godina “žario i palio” na stazama širom svijeta prenosi Kliks.

Neimenovani kupac želio je da karoserija restomod „elfera” bude u prepoznatljivim Gulf bojama koje su godinama pratile  Poršeove trkaće aktivnosti, a restomod proces (koji traje 15 mjeseci) počeo je traženjem Kupe “elfera” koji je proizveden između 1984. i 1989. godine. U RSR-u insistiraju da osnovica za projekt ima istoriju bez udesa i karoseriju bez tragova rđe.

Temeljno restauriran i modifikovan automobil koji se krije iza naziva Gulf Blu 911 dobio je dorađen motor, mjenjač, ovjes i kočnice. Tu su i prepoznatljive dvobojne 15-inčne Fuks felge na kojima su Michelin gume, a pojedini elementi karoserije s novim i olakšanim staklima jasno asociraju na prvi trkaći 911 s oznakom RSR.

Tehnički podaci i radna zapremina 6-cilindarskog bokser motora ispod zadnjeg poklopca s karakterističnim “dak tejl” spojlerom nisu otkriveni, ali se zna da RSR Project  kupcima restomod “elfera” nudi atmosferske motore čija radna zapremina iznosi 3.2, 3.4 ili 3.5 litara.

Mnogo vremena potrošeno je i na dotjerivanje tamne unutrašnjosti s analognim instrumentima i retro sportskim sjedištima u koju je na kraju ubačen i sigurnosni kavez. Obloge na vratima dizajnirane su po uzoru na obloge iz Karere RS, a u cijeni ove restomod priče je i klima-uređaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana