Uskoro ugradnja senzora u automobile koji će upozoravati pri prekoračenju brzine

GS
Foto: X.com

Senat Kalifornije je usvojio prijedlog zakona SB 961, koji bi zahtijevao ugradnju "pasivnih ograničivača brzine" u sve nove automobile proizvedene ili prodane u ovoj državi do 2032. godine. Ovaj prijedlog zakona, koji je predstavio senator Skot Vajner, učinio bi Kaliforniju prvom državom u SAD koja uvodi ovakve sigurnosne zahtjeve.

Pasivni ograničivači brzine, poznati i kao "pasivna inteligentna asistencija brzine", upozoravaju vozače zvučnim i vizuelnim signalima, poput pištanja, kada prekorače brzinu za više od deset milja na sat, objavio je Vajnerov kabinet. U okviru ove inicijative, vozači su uvijek u kontroli i mogu lako nadjačati sistem za inteligentnu asistenciju brzine.

Senator Vajner je istakao da je Kalifornija, kao i čitava Amerika, doživjela "zastrašujući porast" broja smrtnih slučajeva među vozačima, pješacima i biciklistima tokom posljednjih godina, posebno od početka pandemije KOVID-19. Izvještaj Kancelarije za bezbjednost saobraćaja Kalifornije za 2023. godinu pokazuje da su smrtonosne nesreće povezane sa vožnjom pod uticajem alkohola i droga, smrtni slučajevi motociklista i smrtni slučajevi mladih vozača, svi povećani od 2020. do 2021. godine.

"Ove smrti su sprečive i dešavaju se zbog odluka da se tolerišu opasni putevi", rekao je Vajner u saopštenju.

"Dokazi su jasni: rastući nivoi opasnog prekoračenja brzine ugrožavaju sve Kalifornijce, i preduzimanjem razumnih koraka ka poboljšanju bezbjednosti, možemo spasiti živote."

Prema SB 961, svi putnički automobili, kamioni i autobusi proizvedeni ili prodati u Kaliforniji moraju biti opremljeni "pasivnim ograničivačima brzine" do 2032. godine, sa faznim uvođenjem od 50% do 2029. godine. Ovaj zahtjev za ograničivače brzine ne odnosi se na hitna vozila, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana