Šta raditi ako u automobil sipamo pogrešno gorivo?

Agencije
Foto: Ilustracija

Bez obzira na brojne mjere koje preduzimaju proizvođači goriva i vlasnici pumpi, ipak može da se desi da izaberete pogrešnu ručku prilikom točenja goriva! Posljedice mogu biti savladive – ili katastrofalne!

Bez obzira na brigu, dosljednost, prisebnost ili znanje, mnogima se dešavalo da u rezervoar automobila sipaju pogrešno gorivo.

Ne radi se o iskustvu, znanju ili bilo čemu drugom, već samo o trenutku. Trenutak nepažnje, na trenutak sklonjen pogled, zbunjenost zbog neprijatnog telefonskog poziva.

Troškovi takve nepažnje brzo mogu porasti na nekih 400 i više evra, jer saberite šlep službu, ispumpavanje goriva, isušivanje rezervoara…

Mnogo je veća šansa da ćete u rezervoar dizel automobila usuti benzin nego obrnuto. Drška za točenje dizel goriva ima deblju cijev, koja je jednostavno preširoka za grlo otvora za punjenje na benzinskim pumpama posljednjih godina.

Nije neophodno, ali strah da ćete zbog ove greške uništiti motor je vjerovatno izlišan.

Ako vozite i motor počne da kašlje, zaustavite se odmah, inače će uskoro stati sam. Iako se savremeni sistemi za ubrizgavanje goriva i usis vazduha smatraju osjetljivim dijelovima automobila, ozbiljna oštećenja motora u takvim slučajevima su rijetka.

Ispiranje sistema za dovod goriva do cilindara motora uglavnom je dovoljno da se otklone problemi izazvani pogrešnim gorivom, a naravno svaki sistem ima svoje karakteristike.

Većina vozača ne može i ne zna kako da sebi pomogne u ovakvim slučajevima, pa se preporučuje da za takve slučajeve pozovete majstore.

Oni najčešće prave sopstvene pumpne aparate (nekoliko kablova, staru auto pumpu za gorivo i crijevo).

Ako ste uvidjeli grešku dok još sipate i spipali ste samo malo, šta tada? Pa ako ste stvarno sipali malo, naspite pravo gorivo do vrha rezervoara i ponovite proces na svakih 10 kilometara i stvari će se uskoro srediti same od sebe.

Možda će se upaliti neka lampica za provjeru motora, možda će motor tu i tamo malo zakašljati, ali to je vjerovatno to.

Pun rezervoar, ali nema startovanja motora…

Sipali ste pun rezervoar pogrešnog goriva?

Ako ovo saznate prije pokretanja motora i vožnje nekoliko kilometara, biće dovoljno da ispustite gorivo iz rezervoara i dopunite ga pravim.

Zvuči jednostavno, ali u praksi morate da ispravite dosta stvari kako biste to uradili. Prije svega, potreban vam je odgovarajući kontejner u koji ćete ispuštati gorivo iz rezervoara. A pošto vjerovatno sa sobom ne nosite rezervoar praznih i odgovarajućih kontejnera za gorivo, morate da pozovete pomoć. Morate se pobrinuti da uklonite odgovarajuće crijevo iz filtera za gorivo, na ovaj način pumpa neće otkriti odgovarajući pritisak goriva, tako da će sama obaviti posao pumpanja za oko pola sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana