Proizvedeni prvi primjerci eletričnog automobila u Kragujevcu

Tanjug
Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC - U fabrici FIAT-Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu proizvedeni su primjerci prvog električnog automobila u Srbiji, namenjenih za takozvane “Kreš” testove i ostala ispitivanja, koja se trenutno obavljaju u krugu fabrike, saznaje Tanjug.

Predsjednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević rekao je da će se u bliskoj budućnosti na ulicama Kragujevca naći prvi električni automobili proizvedeni u Srbiji.

“Normalno je da u nekom periodu, kad je taj automobil u razvojnoj fazi, bude zaštićen. Sve je to normalno, to rade i drugi svetski proizvođači, ali zaista iza toga očekujem da ga u punom sjaju vidimo vrlo brzo na jednom predstavljanju, a posle toga i na ulicama, kako naših gradova u Srbiji, tako i svuda u svetu”, naveo je  Đorđević.

Kompanija Stelantis, u čijem sastavu je i fabrika FIAT-Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu, još 2022. godine najavila je da će krajem ove godine na tržište lansirati novi u potpunosti električni automobil. 

U okviru priprema za proizvodnju električnog automobila, koje su trajale pune dve godine, u kragujevačkoj fabrici instalirana je nova oprema, a radnici su prošli brojne obuke u Stelantisovim fabrikama u Italiji i Poljskoj.

“Svi zaposleni u kompaniji očekuju da ovaj model opravda ovoliko vreme priprema i da zaista u jednom trenutku za njega bude zainteresovan veliki broj kupaca. Očekujemo veliku prodaju i veću proizvodnju, a samim tim, ono što nas zaposlene najviše zanima - veću uposlenost, što znači da ćemo moći da računamo i na veće plate u nekom narednom periodu, tako da sve to zatvara jedan ozbiljan krug, što željno iščekujemo”, rekao je Đorđević.

Iako se u javnosti govorilo da će ovaj električni automobil biti restilizovan model  Fiatove “pande”, kompanija Stelantis zvanično još uvek nije saopštila naziv ovog auta, niti objelodanila njegov izgled. 

Svjetska promocija novog automobila očekuje se na ljeto, a od trećeg kvartala ove godine očekuje se i serijska proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana