Opasnost od starih vazdušnih jastuka: Nissan šalje upozorenje!

GS
Foto: X.com

DETROIT - Japanski "Nisan" pozvao je vlasnike 84.000 starijih automobila da prestanu da ih voze jer prilikom sudara postoji rizik od eksplozije vazdušnih jastuka marke "Takata".

Urgentno upozorenje objavljeno je nakon što je jedna osoba poginula u "Nisanovom" vozilu kada je eksplodirala suvozačeva pumpa za naduvavanje vazdušnog jastuka. Čak 58 ljudi povrijeđeno je u incidentima od 2015. godine, prenio je AP.

"Zbog starosti vozila opremljenih neispravnim vazdušnim jastucima `takata`, postoji povećan rizik od eksplozije sistema za naduvavanje tokom aktiviranja vazdušnog jastuka i izbacivanja oštrih metalnih fragmenata koji mogu da izazovu ozbiljne povrede ili smrt", navodi se u saopštenju.

"Nisan" je precizirao da se upozorenje odnosi na male automobile "sentra" proizvedene od 2002. do 2006. godine, kao i na model "patfajnder" godišta od 2002. do 2004. i "infiniti ku-iks četiri" iz 2002. i 2003. godine.

Na "Nisanovom" veb-sajtu vlasnici mogu da provjere da li je njihovo vozilo obuhvaćeno ako ukucaju broj šasije automobila.

Kompanija navodi da bi vlasnici trebali da stupe u kontakt sa ovlaštenim servisom kako bi dogovorili termin za besplatnu zamjenu pumpe vazdušnog jastuka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana