Novi Kia Sorento: Osvježen, elektrifikovan i spreman za avanturu

G.S.
Novi Kia Sorento: Osvježen, elektrifikovan i spreman za avanturu

Kia je predstavila novi Sorento, koji dolazi u verzijama sa 5, 6 ili 7 sjedišta.

“Snažno osveženje spoljašnjeg dizajna daje novom Kia Sorentu upečatljiv izgled na putu i van njega”, rekli su iz korejskog brenda.

“Novi Kia Sorento svojim osvježenim spoljašnjim dizajnom dokazuje futurističku smjelost za vrhunski izgled. Sa prednje strane, novi dizajn poklopca motora implementira poboljšani SUV dizajn sa većom zapreminom i definisanijom siluetom”, dodali su.

Kia logo dodatno je premješten na vrh haube, a vertikalni farovi i dnevna svjetla u obliku zvezdane mape naglašavaju progresivnu i visokotehnološku sliku, kao i novi dizajn maske hladnjaka sa 3D mrežastim uzorkom.

“Zajedno, vertikalna geometrija prednjih i zadnjh svetala stvaraju vizuelni sklad i naglašavaju sposoban i čvrst izgled SUV-a. Sekvencijalni prednji pokazivači smera upotpunjuju izgled visoke tehnologije. Redizajnirani prednji donji branik odiše kompaktnošću i samopouzdanjem, sa širokom zaštitnom pločom, redizajniranim svjetlima za maglu i dizajnom vertikalnih usisnika vazduha koji naglašavaju snažan i tehnički imidž”, saopštila je Kia.

Sa strane, novi dizajn blatobrana ima poboljšani 3D izgled, a novi Sorento takođe dolazi sa tri dizajna točkova: aluminijumski točkovima sa felnama od 18, 19 ili 20 inča.

Aluminijumski naplaci od 18 i 20 inča dostupni su samo za SUS Sorento, dok su aluminijumski naplaci od 19 inča dostupni na svim varijantama pogonskog sklopa. Pored toga, 17-inčni aluminijumski naplaci i dalje su dostupni za hibridni i SUS Sorento.

Zadnji dio vozila ima osvežena zadnja svjetla sa dijagonalnim LED diodama. Vertikalna grafika zvezdane mape zadnjeg svetla, nastala spajanjem dva različita zadnja svjetla, naglašava povezanost novog izgleda dizajna Kia Sorenta.

“Tanko, visoko postavljeno stop LED svetlo sugeriše sliku visoke tehnologije i visoke klase, dok redizajnirani zadnji branik i izduvi daju kompaktnijii izgled. Široka zadnja ukrasna zaštitna ploča, u kombinaciji sa grafičkim elementima crne obloge, stvaraju jasnu sliku jednog SUV-a”, kaže Kia.

Osvježeni enterijer

“U unutrašnjosti, panoramske dimenzije Kia Sorenta daju osećaj beskrajne širine. Široke, vodoravne linije dodatno su naglašene minimalnom trakom unutrašnje ambijentalne rasvete, koja se proteže od jednog do drugog boka vozila oko ventilacijskih otvora”, saopštila je Kia.

“Dostupno u 64 boje, ovo ambijentalno osvjetljenje vidljivo je duž armaturne table, na ručici menjača i na elementima prednjih vrata. Zakrivljeni displej i multimodalni displej osetljiv na dodir stvaraju osjećaj visoke tehnologije i modernosti. Ručica mjenjača je redizajnirana, dok crna obloga krova, metalne papučice i panoramski krov daju novom Sorentu tehnički, odvažan i moderan izgled”, dodaje se.

Novi Sorento je takođe opremljen najnovijim funkcijama za udobnost i praktičnost, uključujući nove naslone prednjih sjedišta, ergonomsko vozačko sedište sa lumbalnom podrškom sa vazdušnim ćelijama i električno podesivim osloncem, kao i opciju memorijskog sjedišta, prenosi B92.

Volan od vještačke kože može se grijati zimi, a dostupan je i sa opcijom podešavanja nagiba i teleskopskog elektro podešavanja, prilagođavajući njegov položaj na gore, dole, bliže ili dalje. Električno podesiva prednja sjedišta sa opcijama ventilacije i grijanja kao i sedišta sa grijanjem u drugom redu, obezbjeđuju maksimalan komfor za sve u vozilu.

Elektrifikacija na djelu

Kia želi da novi Sorento bude simbol ravnoteže, i da nudi sigurnu, pouzdanu i opuštenu vožnju, zbog čega, kako kažu, daje maksimalnu opuštenost putem elektrifikovanih i efikasnih pogonskih sklopova, budući da dolazi sa izborom dizel, hibridnih ili plag-in hibridnih pogonskih sklopova.

Sorento Plag-in Hybrid dolazi sa 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 13,8 kWh uparenim sa automatskim mjenjačem sa šest stepena prenosa (6AT). Standardno dolazi sa pogonom na svim točkoviima.

U međuvremenu, Sorento Hybrid dolazi sa 1.6 T-GDI motorom i baterijom od 1,49 kWh, takođe uparen sa 6AT i dostupan sa 2WD ili 4WD pogonom. Uz to, 2,2 dizel motor dolazi u kombinaciji sa osmostepenskim menjačem, dvostrukim kvačilom (8DCT) i dostupan je sa 2WD ili 4WD pogonima.

 

Što se tehnologije tiče, tu je povećanje bezbjednosti, pouzdanosti i udobnosti. Dvostruki panoramski integrisani displeji krase unutrašnjost: 12,3-inčni infotainment displej osjetljiv na dodir sa navigacijom i 12,3-inčni displej sa meračima ispred vozača.

Uz to, 10-inčni head-up displej omogućava vozačima da vide osnovne informacije o vozilu i saobraćaju bez skidanja pogleda sa puta.

Digitalni retrovizor, u međuvremenu, može se koristiti kao normalno elektro-hromatsko ogledalo ili kao ekran za sliku kamere. To vozaču omogućava siguran pogled unazad u situacijama kada je pogled zaklonjen.

Infotejnment sistemom se može upravljati sa multimodalnim displejom osetljivim na dodir i dolazi sa online navigacijom uključujući i telematske usluge, prepoznavanje glasa i Blutut-om.

Kontrola klime, u međuvremenu, ima dvozonsku, potpuno automatsku kontrolu temperature. Sistem je dizajniran tako da Kia može bežično da šalje ažuriranja softvera i mapa u automobil, što uklanja potrebu za namenskom posetom prodajnom salonu.

Pored toga, novi Sorento uključuje bežični punjač za telefon, šest USB-C priključaka za punjenje (dva po redu) i Bose premium audio sistem. Pametni ključ nudi još više praktičnosti i komfora.

Nadograđeni ADAS i bezbjednosne funkcije

Novost u ovom modelu su Highway Drive Assist 2.0 sa Lane Change Assist i Surround View Monitor  (SVM) sa funkcijom 3D prikaza. Forward Collision-Avoidance Assist takođe je nadograđen kako bi uključio Junction Turning and Crossing, Evasive Steering Assist, sprečavanje promene saobraćajne trake u slučaju nailaska vozila iz suprotnog smjera ili u slučaju nailaska vozila u susednoj traci koje se kreće u istom smeru.

Uz to, novi Sorento će i dalje biti dostupan sa radarskim tempomatom (NSCC) baziranim na navigaciji, pomoć za izbegavanje sudara u mrtvom uglu (BCA) s pomoći za izbjegavanje sudara u saobraćaju u raskrsnici (RCCA), pomoć za sigurno izlaženje iz vozila (SEA), nadzor mrtvog ugla (BVM), daljinska pametna pomoć pri parkiranju (RSPA) i pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju unazad (PCA-R).

 

Dodatna nova karakteristika  Away Close Tailgate pruža još više pogodnosti automatskim zatvaranjem prtljažnika nakon što vozač napusti područje detekcije iza automobila.

Sorento je opremljen sa do sedam vazdušnih jastuka: dvostrukim prednjim vazdušnim jastucima, dvostrukim bočnim vazdušnim jastucima na prednjim sedištima, bočnim vazdušnim zavesama sa senzorom za prevrtanje, sa novim zadnjim vazdušnim jastukom za grudni koš u drugom redu i prednjim centralnim vazdušnim jastukom.

Prednji središnji vazdušni jastuk, koji predstavlja novitet u Sorentu, pruža dodatnu zaštitu za glavu putnika na prednjim sedištima i dizajniran je da spriječi kontakt njihovih glava tokom sudara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana