Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti

Agencije
Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila i presudne su za sigurnost. Obaveza zimske opreme završila se 1. aprila.

Sada će većina, ako već nije, promijeniti zimske gume na svojim limenim ljubimcima. No, neki baš i ne mare za to, pa ljeti ostavljaju zimske gume, zimi pak voze ljetne, a neki koriste i popularne univerzalne gume.

Portal "Danas.hr" pitao je saobraćajne stručnjake kako se gume ponašaju na cesti, ali i kako se odgovorno ponašati i ne dovoditi sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

"Ljetne gume su puno bolje od zimskih na svim temperaturama preko + 7 stepeni. Čim raste temperatura na više, to su gume lošije, jer one su mekane i one se 'otapaju'. Postaju premekane. Kod nekakvih gradskih vožnji pri malim brzinama i gdje nema puno zagrijavanja i nema puno naglog motanja volanom, zimske gume nisu toliko loše, do nekih brzina do 80 kilometara na sat", kazao je za "Danas.hr" Goran Husinec.

Ali, problem nastaje kod velikih brzina ako se vozimo na zimskim gumama po ljeti.

"Kod takvih brzina gdje se gume jako griju, recimo kod jakih krivina, tj. brzih prolaska kroz krivine, tu se zimska guma pregrijava i ona se krene klizati. Kada se pregrije postane skliska", dodaje.

Tačnije, kada je asfalt jako vruć guma popušta i kliže se.

Univerzalne gume

"To je zadnjih godina naziv izmišljen, univerzalne gume. Univerzalne gume u principu ne postoje, to je jedan tako naziv koji su trgovci izmislili za zimske gume koje imaju malo manje lamelica i malo više mješavine s ljetnim gumama. Pa su onda rekli neka to budu univerzalne gume i to bi mogli nazvati na hladnom su malo bolje od ljetnih, a na vrućem su malo bolje od zimskih. Ali one nikada nisu dobre. One niti po ljeti niti po zimi nemaju neka vrhunska svojstva", mišljenja je Husinec.

Husinec dodaje da su to gume za neka područja gdje snijega baš i nema, gdje je malo zime, te za one ljude koji se malo voze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana